‘Estetik algı çok önemli’

Bursa’da atölye çalışmasına katılan ressamlar Mümin Candaş ve Orhan Zafer, ‘estetik algının gelişmesi’ için eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini düşünüyor.

‘Estetik algı çok önemli’

DİLEK ATLI

Geçtiğimiz günlerde Setbaşı’ndaki Simla Sanat Galerisi’nde Bursalı sanat severlerle buluşan ressamlar Mümin Candaş ve Orhan Zafer, iki gün boyunca süren atölye çalışmasının sonunda bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Trabzon’da yaşayan ve sanat hayatlarını Türkiye’nin birçok kentinde gerçekleştirdikleri sergi ve çalıştaylarla sürdüren ressamlar, 40 kişilik atölye çalışmasından memnun olduklarını belirttiler.

Ressamların Simla Sanat Galerisi’ndeki Harmonik Düşler adlı karma sergisi 27 Şubat tarihine kadar Bursalı sanat severlerin ziyaretine açık olacak.

‘NİTELİKLİ SANAT İZLEYİCİSİ YETİŞMELİ…’

Sanatı yerelden evrensele taşımak için Bursa’ya gelerek sanat severlerle buluştuklarını söyleyen ressam Mümin Candaş, ‘Hoş ve ilgili bir topluluk ile karşılaştık. Elbette Türkiye’nin büyük kentlerinden biri olan Bursa’da katılımın daha da yoğun olmasını beklerdik. Bu, sanatçının doyumsuz olduğu bir konudur’ dedi. Katılımcılara performans sergileyerek resimle ilgili teknik ve imgelemeleri aktarmayı amaçladıklarını belirten Candaş, ‘Trabzon’da Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Başkanlığını yürütüyorum. Sanatın bir kentin aynası olduğunu düşünüyorum. Sanatçı insanlar, faydalı insanlardır’ diye konuştu.

Ailesinde resim sanatıyla uğraşan sanatçıların çok olduğunun altını çizen Candaş, Trabzon Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğretmenlik yaptığına da değinerek şunları söyledi:

‘İyi bir sanatçı yetiştirmenin yanı sıra, nitelikli sanat izleyicileri yetiştirme kaygısındayız. Estetik algısı gelişmiş bir toplum sağlamak için, eğitimin küçük yaşta başlaması gerekiyor.’

 

‘TOPLUMSAL MESAJ VERMELİ…’

Sanatla ilgili ulusal anlamda sorunun resim izleyicisinin bilinçlenememesi olduğuna işaret eden ressam Orhan Zafer ise, ‘Sanatın estetiksel nitelikleri vardır. Bunun yanı sıra, toplumsal mesaj içermelidir’ dedi. Zafer, sözlerine şöyle devam etti:

‘Sanat, düşünceyle vardır. Sanatçı, sanattan daha önemli, değerlidir. ‘Yüksek sanat’ diye bir tanım yoktur. Sanatın yükseği, alçağı olmaz. Sadece gerçek sanat vardır. Zaten bir eser yarına kalıyorsa o gerçek sanat eseridir. İzleyicinin sanatçıyla bir araya gelmesi, temas etmesi önemlidir. Resim okumak, okuyabilmek, eserden haz almak küçük yaşta verilmesi gereken bir eğitim. Modern sanat, tekrara düşmeden esere farklı bir şey daha katınca modern sanat olur.’

‘Sanat bir yatırım unsuru’

 

Sanat galerisi sahibi Simla Şahin, sanatı bir yaşam biçimi olarak özetliyor. Vatandaşların galeri ve sergilerin kapısından girmekte çekingenlik göstermelerine değinen Şahin, bu algıyı yıkmaya çalıştıklarını belirtiyor. Şahin, ‘Sanat, Avrupa ve Amerika’da yatırım unsuru. Bu güzel bir durum ama sanatın paraya dönüşmesi konusunda sanat izleyicisiyle bir kopuş yaşanıyor. Bunun için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları sanatçılara destek olmalı’ diyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X