Euro Bölgesi’nde genişleme hazırlğı

Euro para birimini kullanan Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın başvurularının ardından gelecek dönemde genişlemeye hazırlanıyor.

Euro Bölgesi’nde genişleme hazırlğı

Euro, küresel döviz piyasalarında ABD dolarından sonra en çok işlem gören ikinci para birimi konumunda bulunuyor. Hâlihazırda Euro Bölgesi’nde 19 AB üyesi ülke yer alıyor. Avrupa’da Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg ile Portekiz tek para birimi Euro’nun Ocak 1999’da kaydi olarak yürürlüğe girmesine karar vermiş ve bu tarihten iki yıl sonra bu para birimini kabul eden AB ülkelerinde Euro banknot ve bozuk paraları piyasaya sürülmüştü. Başlangıçta 11 ülkenin kullanıma başladığı Euro’ya, 2001 yılında Yunanistan, 2007 yılında Slovenya, 2008 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Malta, 2009 yılında Slovakya, 2011 yılında Estonya, 2014 yılında Letonya ve 2015 yılında Litvanya’nın geçişiyle, Euro Bölgesi toplamda 19 ülkeye ulaşmıştı.

YEREL PARADA KALANLAR VAR

İngiltere ve Danimarka AB anlaşmalarından kaynaklanan haklarını kullanarak Euro’ya geçmezken, İsveç katılma şartlarını yerine getirmesine rağmen referandum sonucunda ortak para birimini kullanmamayı tercih ederek dikkat çekmişti. Bu ülkelere ilave olarak mevcut durumda AB üyesi Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Macaristan, Polonya ve Romanya’da yerel para birimlerini kullanmayı sürdürüyor. Euro’ya geçiş için çalışmalarını aktif biçimde sürdüren iki üye ülke bulunuyor. Bulgaristan ve Hırvatistan, Euro Bölgesi’ne katılma taleplerini resmen iletmelerine rağmen, kriterleri yerine getirip getirmediklerinin değerlendirildiği süreçte yer alıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X