Faizde en az 250 baz puan indirim bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısını yarın gerçekleştirecek.

Faizde en az 250 baz puan indirim bekleniyor

Önceki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 425 baz puanlık indirimle yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çeken bankadan yeni bir hamle bekleniyor. Ekonomistler, temmuzdaki güçlü faiz indiriminin ardından bu ayki toplantıda, politika faizinin 250-275 baz puanlık düşüşle yüzde 17-17,25’e indirileceğini tahmin ediyor. Enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi ve gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının desteğiyle faiz indirimlerinin süreceğini değerlendiren analistler, piyasaların 24 Ekim ve 12 Aralık’taki PPK toplantılarında da toplamda 200-250 baz puanlık ilave bir faiz indirimini fiyatladığını dile getiriyor.

TEMMUZ MESAJINA DİKKAT

AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklentinin 250-275 baz puan civarı olduğunu söyledi. Faiz indiriminin bu beklentiyi karşılayacağını ve sınırlı da olsa aşma ihtimali bulunduğunu belirten Bürümcekçi, Kurul’un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin yüklü faiz indiriminin olduğu temmuz toplantısında, ‘Parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir’ olarak değiştirildiğini anımsattı. Bürümcekçi, bunun ise, bankanın gelecek enflasyon beklentileri ve enflasyonun ana eğilimini baz alıp buna Türkiye için makul olacak bir reel faiz ekleyerek hesaplayacağı patikaya uygun bir şekilde politika faizini belirlemeye devam edeceği anlamına geldiğini ifade etti.

YIL YÜZDE 15,5 CİVARINDA BİTER

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, 250 baz puan indirim beklediklerini vurguladı. Yılın geri kalanında da faiz indirimlerinin devam edeceğine dikkati çeken Gökşen, politika faizinin yılı yüzde 15,5 civarında bitirmesini öngördüklerini ifade eti. İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise son enflasyon verisindeki olumlu sürprizin, çekirdek enflasyondaki düşüşün ve gelecek aylarda enflasyondaki düşüşün sürecek olmasının faiz indirimi konusunda Merkez Bankasının elini güçlendirdiğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X