Fed beklenen faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını mevcut seviyesinde tutma kararı aldı.

Fed beklenen faiz kararını açıkladı

Fed’in politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 günlük kritik eylül toplantısı sona erdi.

FOMC üyeleri, küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan toplantıda  faiz oranlarının yüzde 0 ila 0,25 aralığında sabit tutulması kararını oy çokluğuyla alırken,Fed Başkanı Jeffrey Lacker’ın karşı oy kullandığı belirtildi. 

Toplantının karar metninde faiz artışının ertelenmesine gerekçe olarak uluslararası gelişmeler gösterilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemdeki küresel ekonomik ve finansal aktiviteler, ekonomik aktiviteyi görece sınırlayabilir ve kısa dönemde enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabilir. Komite, ekonomik aktiviye yönelik risklerin ve işgücü piyasasının neredeyse dengelendiğini düşünüyor, ancak uluslararası gelişmeleri de izlemeye devam ediyor”.

Fed, ekonomik tahminlerini revize etti

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,8 ila 2 aralığından yüzde 2,1’e yükseltti. Fed’in gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,4 ila 2,7 aralığından, yüzde 2,3’e revize edildi. 

Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,6 ila 0,8 aralığından yüzde 0,4’e düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklentisini yüzde 1,7 olarak belirledi.

Öte yandan, işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 5,2 ila 5,3 aralığından yüzde 5’e düşürülürken, gelecek iki yıla yönelik tahminler sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 5,1’den yüzde 4,8’e çekildi. 

Projeksiyonlarda en çok dikkat çeken nokta, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranına yönelik beklentilerinde yapılan aşağı yönlü revizyondu. Buna göre, üyeler faiz oranlarının, yıl sonu itibariyle yüzde 0,675 yerine yüzde 0,375’e yükselmesini bekliyor. 

Diğer taraftan, faizlerin bu yıl artırılmaya başlanmasını destekleyen üye sayısının 15’ten 13’e düştüğü görüldü. 

Piyasalar, Yellen’ın açıklamalarına kilitlendi

Fed’in faizleri sabit tutma kararı öncesi alış ağırlıklı seyreden New York borsasında endeksler, değer kazanmaya devam ederken, dolar uluslararası piyasalarda değer kaybetti. Karar öncesi 1,1318 seviyesindeki avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,1418’den işlem görüyor. Dolar/TL ise 3,0037’den gerileyerek, 2,9870’de dengelendi. 

Piyasalar, şimdi Fed Başkanı Janet Yellen’ın basın konferansına odaklandı. Konferansta FOMC kararlarını değerlendirecek Yellen’ın faiz artış zamanlaması ve hızına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X