Fiat nişanı attı! Devler flört aşamasında ayrıldı

Otomotiv devlerinin evlilik hayali kısa sürdü. Fiat Chrysler, Fransa’daki siyasi ortamı gerekçe göstererek, Renault’ya yaptığı teklifi geri çektiğini duyurdu.

Fiat nişanı attı! Devler flört aşamasında ayrıldı

İtalyan-Amerikan otomobil ortaklığı Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Fransız otomotiv devi Renault’ya yaptığı 35 milyar dolarlık birleşme teklifini geri çektiğini duyurdu. Fiat Chrysler yaptığı açıklamada, Fransa’daki siyasi durumun böyle bir birleşme için uygun olmadığını ifade etti. Fiat Chrysler Automobiles, 27 Mayıs’ta iki şirketin olası yüzde 50-50 payla birleşmesi için bir teklif sunmuştu. Eğer birleşme gerçekleşseydi, Fiat Chrysler Renault markası 9 milyon adet üretimle dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olacaktı. Öte yandan, birleşme teklifinin geri çekilmesinin ardından Renault hisseleri yüzde 7,7 değer kaybetti. Dünyanın en büyük otomotiv şirketleri sıralamasında ilk iki sırada şu anda Volkswagen ile Toyota yer alıyor.

BURSA’DA FABRİKALARI VAR

Önceki gün, Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurulu üyelerinin teklif üzerinde bir karar almak üzere toplandığı fakat Fransız Hükümeti temsilcilerinin toplantıda teklifle ilgili erteleme talep etmelerinden dolayı bir karara varılamadığı belirtilmişti. 1898’den beri otomotiv üretimi yapan Renault, geçen yıl 134 ülkede 3,9 milyon araç sattı. Şirketin 36 üretim tesisi, 12 bin 700 satış noktası ve 180 binden fazla çalışanı bulunuyor. Fransız devleti, yüzde 15 ile Renault’un en büyük hissedarı durumunda bulunuyor. Her iki şirketin de Bursa’da fabrikaları bulunuyor.

ÇOĞU BASKI ALTINDA

Otomobil üreticileri, dünya genelinde araç satışlarının azalması ve talebin elektrikli arabalara kayması nedeniyle pozisyonlarını güçlendirme baskısı altında. Emisyon kurallarının sıkılaştırılması ve sürücüsüz araç teknolojisinin gelişmesi de bu baskıyı artırıyor. Çoğu ağır bir borç yükü altında köklü otomotiv şirketleri, sektörde görece yeni olan Tesla ve sürücüsüz araç teknolojisine yatırım yapan Amazon ve Waymo’nun sahibi Google ile de rekabet halinde.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X