Filistinli bakanın ölümüne en güçlü tepki Türkiye’den

Filistinli bakan Ebu Ayn’ın ölümüne dünyanın büyük kısmı sessiz kalırken, Türkiye en güçlü tepkiyi verdi.

Filistinli bakanın ölümüne en güçlü tepki Türkiye’den

Filistin’in yasa dışı yerleşimlerden sorumlu bakanı Ziyad Ebu Ayn’ın,  İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimleriniprotesto eden Filistinli gruba müdahalesi sırasında ölümüne dünyanın büyük kısmı sessiz kalırken, Türkiye en güçlü tepkiyi veren ülke oldu. 

Filistinli bakan Ebu Ayn’ın, Ramallah’ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında göz yaşartıcı gaza maruz kalmasının ardından yaşamını yitirmesine, Arap ülkelerinden şimdiye kadar sadece Ürdün, Mısır ve Katar kınama açıklaması yaparken, Ortadoğu’nun büyük kısmının sessiz kalması dikkati çekti.

Türkiye’den başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve sivil toplum kuruluşları, yaşananlara sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Ziyad Ebu Ayn’ın ölümü üzerine  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a taziye mesajı gönderdi. Erdoğan, “Sayın Başkan, aziz kardeşim” diye başladığı mesajında, Filistinli bakının “Batı Şeria’da öz vatanına sahip çıkan barışçı bir faaliyet esnasında,İsrail işgal güçlerinin saldırganlığı neticesinde yaşanan arbedede hayatını kaybettiğini derin bir teessürle öğrendiğini” belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki’yi arayarak taziye dileklerini iletti ve Türkiye’nin Filistin halkının acısını paylaştığını söyledi.

İsrail şiddetine kınama 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail askerlerinin kötü muamelesi sonucunda yaşandığı belirtilen olay nedeniyle İsrail şiddetle kınanarak, olayın tarafsız ve kapsamlı bir biçimde soruşturularak sorumlularının adalet önüne çıkarılmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç da Filistinli bakan Ziyad Ebu Ayn’ın ölümü nedeniyle Ramallah ve Bireh Valisi Leyla Ganam’a taziye ziyaretinde bulundu. 

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da Filistinli bakanın öldürülmesini kınadı.

ABD, şiddetin tırmandırılmaması çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn’ın ölümünden endişe duyduklarını belirterek, Ebu Ayn’ın ailesine ve Filistin yönetimine başsağlığı dileklerini iletti.

İsrail’in konuyla ilgili soruşturma açtığı bilgisine sahip olduklarını kaydeden Psaki, ”Soruşturmanın acil, adil ve şeffaf olması” çağrısında bulundu. Psaki, “Bu zor zamanda, iki tarafa şiddetin ve gerginliğin tırmandırılmasının önüne geçmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

BM’den, şeffaf soruşturma talebi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail’e, Filistinli bakanın İsrail askerlerinin müdahalesi sırasında hayatını kaybetmesinin “bir an önce şeffaf bir şekilde soruşturulması” çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, Ebu Ayn’ın protesto gösterisi sırasında İsrail güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelme sonucu ölümü nedeniyle büyük üzüntü duyduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry ise İsrail’e, Filistinli Bakan Ebu Ayn’in ölümü ile ilgili “hızlı ve şeffaf” bir soruşturma başlatma çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Filistinli bakanın ölümünün, İsrailliler ile Filistinliler arasında haftalardır süren gerilimi en kötü noktaya ulaştırdığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) de Ebu Ayn’ın İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybetmesinin derhal ve bağımsız şekilde soruşturulması için çağrı yaptı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı haberleri son derece endişe verici. Bakan Ebu Ayn’ın ölümünün derhal ve bağımsız şekilde soruşturulması çağrısı yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Arap dünyası sessizliğini korudu

Ortadoğu’da ise şimdiye kadar sadece Mısır, Katar ve Ürdün, Ebu Ayn’ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumini, Ebu Ayn’ın öldürülmesinin, İsrail ordusunun yaptığı insan hakları ihlallerinin apaçık bir delili olduğunu belirterek, uluslararası topluma “İsrail’in ihlalleri konusunda etkili müdahalede bulunma ve 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kuruluşuna destek verme” çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise İsrail’in Filistin topraklarındaki kışkırtıcı uygulamalarından endişe duyulduğu ifade edilerek, olayın soruşturulması ve suçluların adalet önünde çıkarılması talep edildi.

Katar resmi haber ajansı KUNA’dan yapılan açıklamada ise “Bakana yapılan saldırı, İsrail’in Filistinhalkına yönelik ihlallerine bir yenisi eklemiştir” ifadesine yer verildi.

İsrail, soruşturma başlattı

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn’ın ölümünün ordu tarafından araştırıldığını söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da Filistinli bakanın ölümünün ardından Filistin yönetimine özel elçisini gönderdiği bildirildi.

Filistin’de bakan statüsünde kabul edilen Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn, Ramallah’ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında dün yaşamını yitirmişti. Göz yaşartıcı gaza maruz kalan Ebu Ayn’ın, “bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu” hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X