Fransa, Suriye’de keşif uçuşlarına başlayacak

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’nın Suriye’de keşif uçuşlarına başlayacağını duyurdu.

Fransa, Suriye’de keşif uçuşlarına başlayacak

Hollande, Elysee Sarayı’nda yılda iki kez düzenlenen, ülkenin iç ve dış politikasına yönelik konuların tartışıldığı basın toplantısı için gazetecilerle bir araya geldi.

Konuşmasına, Fransa’nın Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonuna katılacağına ilişkin haberlere açıklık getirerek başlayan Hollande, bölgede yarından itibaren keşif uçuşları yapılacağını duyurdu.

Hollande, “Fransa Suriye’deki IŞİD hedeflerinin yerini tespit etmek için bölgede keşif uçuşlarına başlayacak” diyerek herhangi bir kara operasyonunun şimdilik gündemde olmadığını kaydetti.

Suriye’deki durumun sorumlusu olarak Devlet Başkanı Beşşar Esed’i gösteren Hollande, “Esed gitmeli. 3 yıldır Suriye’de siyasi geçiş süreci olması gerektiğini ifade ettik. Bunun için ilk önce Esed gitmeli” ifadesini kullandı.

Hollande, Suriye’deki çözümün Rusya, İran ve Körfez ülkelerini içermesi gerektiğine de vurgu yaptı.

“24 bin sığınmacıya kapılarımızı açmaya hazırız”

Hollande, Avrupa’daki sığınmacı krizine ilişkin Fransa’nın da üzerine düşeni yapacağına işaret etti. Bu bağlamda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Avrupalı yetkililere gönderdikleri ortak mektuba dikkati çeken Hollande, kendilerinin kalıcı ve sürdürülebilir çözüm arayışında olduklarının altını çizdi.

Fransa’nın da sığınmacı kabul edeceğini söyleyen Hollande, “2 yılda 24 bin sığınmacıya kapılarımızı açmaya hazırız” diyerek 31 bin sığınmacı alacak Almanya’yı yalnız bırakamayacaklarını belirtti.

Hollande, sığınmacıların durumuyla ilgili Paris’te uluslararası bir konferans düzenlemek istediklerini de kaydetti.

New York’ta ay sonunda yapılacak BM Genel Kurulu’ndan sonra Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret etmek üzere Lübnan’a gideceğini ve yetkililerle görüşeceğini ifade eden Hollande, sığınmacılar konusunun yakın bir zamanda Ulusal Meclis’te tartışılacağı bilgisini de paylaştı.

“Rusya’ya yaptırımların kaldırılmasını savunacağım”

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda eleneceği yönündeki anket sonucuna ilişkin soruya, ülkesinin çıkarının önemli olduğu yanıtını verdi. Hollande, seçimde aday olup olmayacağını dile getirmeden “Benim için önemli olan benim kişisel başarım değil, Fransa’nın başarısıdır” diye konuştu.

Hollande, Ukrayna krizine ilişkin de Normandiya grubu kapsamında BM Genel Kurulu öncesi, Paris’te, Ukrayna’daki son durumu değerlendirmek için toplantı düzenlemek istediğini söyledi.

Ukrayna’da süreç başarıya ulaşırsa Rusya’ya yaptırımların kaldırılabileceğine işaret eden Hollande, “Önce Ukrayna’da sürecin sonuna kadar gidilmeli. Özerklik konusunda çözüm bulunursa yaptırımların kaldırılmasını savunacağım. Zaten bizim şartlarımız da bu yöndeydi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X