Fransa’da eylemler sürecek

Fransa’da 100 Euro’luk asgari ücret zammını da içeren önlem paketi sonrası ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerine devam etmesi bekleniyor.

Fransa’da eylemler sürecek

Eylemciler Macron’un açıklamasını ‘Tek ayak üzerinde dönüş yapmaya çalışıyor. Hepsi göz boyama’ diye yorumladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akaryakıt zammı protestolarına karşı açıkladığı önlem paketi, üç haftadır sokaklarda olan ‘Sarı Yelekliler’i tatmin etmedi.

100 euroluk asgari ücret zammı içeren paketin açıklanmasının ardından Fransız basınına konuşan çoğu gösterici, eylemlerine devam etmekte kararlı olduklarını söyledi. Göstericiler, Macron’un açıklaması için, “Tek ayak üzerinde dönüş yapmaya çalışıyor. Ama samimi olmadığını görüyoruz. Hepsi göz boyama” değerlendirmesini yaparken, bazılarıysa  planı “saçmalık” olarak nitelendirdi.

MACRON’UN PAKETİ NETLEŞİYOR

Öte yandan Fransa Başbakanı Edouard Philippe dün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıkladığı önlem paketinin ayrıntılarını duyurdu. Philippe paketin sekiz ile on milyar euroya mal olacağını  belirtti. Ancak asgari ücret zammının nasıl finanse edileceği gibi konular netlik kazanmadı. 
Macron ise dün bankacılık sektöründen temsilcilerle bir araya geldi.Bugün de büyük şirketlerin yöneticileriyle görüşeceği bildirildi. 

Fransa’da 17 Kasım’da akaryakıt zamlarına tepkiyle başlayan gösteriler ülke genelinde hükümet karşıtı ‘Sarı Yelekliler’ protestolarına dönüşmüştü. Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için ‘Sarı Yelekliler’ adını alan göstericiler, işçi, emekli ve öğrenci hakları gibi konularda taleplerini duyurmaya çalışıyor.

Cumartesi günü düzenlenen eylemlerde gösteriler şiddete dönüşmüş polisle eylemciler çatışmıştı,17’si polis 135 kişi yaralanmıştı.

LLİSELİLERDEN ‘KARA SALI’ PROTESTOSU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eğitim reformlarını protesto etmek için öğrenci sendikalarının ‘Kara Salı’ çağrısına katılan liseliler dün bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. Eğitim Bakanlığı, bu haftaki gösterilerin 120 okulda devam ettiğini duyurdu.Bağımsız ve Demokratik Liseliler Federasyonu Başkanı yaptığı bir açıklamada, “Taleplerimiz karşılanana dek protestolarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Mısır’da sarı yelek korkusu

Mısır, Fransa’da haftalardır devam eden Sarı Yelek protestolarının ardından ülkede de benzer gösterilerin patlak verebileceği kaygısıyla fosforlu yelek satışına sınırlama getirdi, satışları polis iznine bağladı.
Mısır’da hükümet, iş güvenliği malzemeleri satan şirketlerden perakende satışlarını durdurmalarını, yelekleri sadece onay verilen şirketlere ve polis izniyle satmalarını istedi. Emniyet yetkilileri sarı yelek satışlarına getirilen sınırlamanın Ocak sonuna kadar geçerli olacağını duyurdu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X