G 7’de ticari anlaşmazlık

Kanada’da düzenlenen G7 zirvesi anlaşmazlıkla sonuçlandı. Amerikan Başkanı Trump, zirve sonrası 7 ülkenin imzaladığı ortak bildiriden ABD’nin çekileceğini söyledi. Trump, Kanada Başbakanı Trudeau’yu sert bir dille eleştirdi.

G 7’de ticari anlaşmazlık

G7 Zirvesi Kanada’nın ev sahipliğinde yapıldı. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan zirvede, ABD ile diğer üyeler arasında derin görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Zirve ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yeni gümrük vergileri yüzünden soğuk bir atmosferde geçti. Ancak zirveye Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in diğer liderler arasında yer aldığı ellerini masaya dayadığı fotoğraf damga vurdu.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’ın kişisel twitter hesabında yayınladığı fotoğraf “G7 zirvesinin özeti” yorumlarına neden oldu. 6 ülke lideri  ABD Başkanı Donald Trump’ı ikna etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. 

İKİYÜZLÜ VE ZAYIF

Kanada Başbakanı Trudeau’nun eleştirilerine kızan ABD Başkanı Trump, ‘Başbakan Trudeau oldukça ikiyüzlü ve zayıf’ ifadelerini kullandı ve,  G7 Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi’ni imzalamayacağını açıkladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la Singapur’da yapacağı zirve nedeniyle G7’den erken ayrılan Trump twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ev sahibi Kanada’yı sert bir dille eleştirdi.

Trump, ‘Başbakan Justin Trudeau, ben ayrıldıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyip ‘ABD Gümrük Vergilerinin adeta hakaret olduğunu’ ve ‘itilip kakılmayacağını’ söyleyene kadar G7 toplantılarımızda çok uysal ve nazik davrandı.

Oldukça ikiyüzlü ve zayıf. Kanada’nın  Amerikalı çiftçilere, işçilere ve firmalara yüksek gümrük vergileri uygulayacağını açıklaması nedeniyle ABD’li müzakerecilere kapanış bildirgesini desteklememeleri talimatını verdim’ dedi. 

İTİP KAKILMAYACAĞIZ

​Trudeau G7 Zirvesi’nin sona ermesi üzerine bir basın toplantısı düzenlemiş ve Trump’a ağır eleştiriler yöneltmişti. Kanadalıların I. Dünya Savaş’ından bu yana Amerikan askerleri ile omuz omuza savaştığını hatırlatan Trudeau, ABD’nin Kanada’dan ithal edilecek çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulamasının Kanada halkına ‘adeta hakaret’ olarak nitelemişti. Trudeau ayrıca, ‘Kanadalılar kibardır. Biz makul insanlarız ama itip kakılmayacağız’ ifadelerini kullanmıştı.

MERKEL TEMKİNLİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel zirve sonrasında temkinli açıklama yaptı. Merkel adına açıklama yapan bir hükümet sözcüsü Almanya’nın kararlaştırılan kapanış bildirgesine desteğinin sürdüğünü belirtti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da yaptığı açıklamada, ‘Zirveye katılan bütün ülkelerin uzlaştığı bildirgenin arkasındayız’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise buluşmanın G7 grubunu yatıştırdığı tespitinde bulundu. Macron, ‘İşbirliği ruhu kazandı’ diye konuştu. Macron zirve öncesinde yaptığı açıklamada Trump’ın tek başına hareket ederek ticaret ve iklim konusunda kendisini izole ettiği eleştirisini dile getirmişti.

Bir sonraki G7 Zirvesi’nin 2019 yazında Fransa’nın Biarritz kentinde yapılması planlanıyor.

FRANSA ÇOK SERT

Fransa’dan zirvenin ardından çok sert bir açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisi, zirvede Trump’ın tavrına ilişkin, ‘Uluslararası işbirliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez’ açıklamasında bulundu.

 Öte yandan Reuters’a açıklama yapan ABD’li bir yetkili ise Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ‘ABD’yi sırtından bıçakladığını’ ifade etti. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X