Gedelekli turşucular ramazana hazırlanıyor

Türkiye’nin en önemli turşu üretim merkezlerinden olan Orhangazi’nin Gedelek Mahallesi’ndeki yaklaşık 70 tesis, Ramazan ayı öncesi üretime hız verdi.

Gedelekli turşucular ramazana hazırlanıyor

Gedelek Mahallesi’nde turşu ve sebze üretiminde 3 binin üzerinde kişinin çalıştığı belirtildi. Gedelek Mahallesi’nde 20 çeşidin üzerinde sebze ve meyveden üretim yapılıyor.

Gedelek’te, Ramazan ayı öncesinde de üretim hız kazanmış durumda. Ramazan ayında turşu tüketiminin arttığını söyleyen firma sahipleri, bu yoğunluğun bir süre daha devam edeceğini ifade etti.

Yaklaşık 70 firmanın turşu üretimi yaptığı Gedelek’te faaliyet gösteren bir firmanın Pazarlama ve İhracat Müdürü Sezai Mutlu, “Ödemiş, Uşak, Balıkesir, Afyon civarından ürün almaktayız. Yıllık üretim kapasitemiz 10 bin ton civarında” dedi. 

Üretimde 8 çeşit ürün kullandıklarını belirten Mutlu, acı biber, kornişon, lahana, yeşil domates, havuç gibi ürünlerden turşu üretimi yaptıklarını ifade etti. Mutlu, 4 ülkeyle de yeni ihracat anlaşması yaptıklarını belirterek, ‘Bunların içerisinde Kanada, Ukrayna, Irak ve Ürdün gibi ülkeler var. Bu ülkelere de aynı Türkiye’deki damak tadına uygun turşu ihracatı yapıyoruz” diye konuştu.

50 BİN TON ÜRETİM…

Gedelek Mahallesi Muhtarı Mehmet Dönmez ise mahallede turşu üretiminin 1950-60 yılları arasında başladığını belirterek, ‘Gedelek’in gelirinin yüzde 80’i turşuculuktandır. Şu anda 60-70 hane imalat ile uğraşmakta. Bugün 50 bin ton civarında turşu yapılmakta” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X