Gedelek’te turşu sezonu başladı

Adını turşusu ile duyuran Orhangazi’nin Gedelek Mahallesi’nde yeni turşu üretim sezonu başladı. Bu yıl, sezonluk 50 ton üretim miktarının arttırılması hedefleniyor.

Gedelek’te turşu sezonu başladı

NEVZAT OKUMUŞ

Adını yurt içinde ve dışında turşusu ile duyuran ve coğrafi işaret alması sonrasında marka haline gelen Orhangazi Gedelek Mahallesi’nde yeni turşu üretim sezonu başladı. 

Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez, turşu üretimine lahana ve kornişon olarak bilinen küçük salatalık ile başladıklarını belirtti. Dönmez, “Lahana, salatalık ve sarımsaktan sonra diğer sebze çeşitlerinde de üretim başlayacak. Her sebzenin turşusunu yapan Gedelek’in coğrafi işaret alması sonrasında önemi ve itibarı da arttı” dedi.

Ödemişten kornişon salatalık, İnegöl ve Yenişehir’den gelen lahanalar ile başlayan üretimin, Afyon, Antalya, Çanakkale gibi kentlerden sağlanan sebzeler ile çeşitleneceğini kaydeden Mehmet Dönmez, sezonluk genelde 50 ton dolayında yapılan üretimi arttırma amacında olduklarını ifade etti. 

BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR…

Turşu sezonunda çevre köylerden ve ilçe merkezinden gelen çalışanların üretime katıldığını ifade eden Dönmez, “Üretim sezonunda bin dolayında kadın işçi çalıştırıyoruz. Sezon, haziranda başlıyor ve kırağı düşen ekim, kasım aylarına kadar sürüyor. Ürünlerimizi ise başta Marmara Bölgesi olmak üzere yurt içinde ve dışında pazarlıyoruz” dedi. 

Bölgede 70 dolayında turşu imalathanesi olduğunu belirten Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şener de, sezona ümitle giren Gedelekli turşu üreticilerinin önümüzdeki günlerde satışlarda canlanma beklediğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X