Gergin ziyaret

ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile olan INF anlaşmasından çekileceğini açıklamasının ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Moskova’da. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘Washington’dan resmi açıklama bekliyoruz’ dedi.

Gergin ziyaret

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin Rusya ile taraf olduğu Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekileceğini açıklamasının ardından Moskova’ya gitti. 

Moskova ziyaretinde Bolton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve UIusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrusev ile görüşecek. Kremlin’den verilen bilgiye göre Bolton’un, anlaşmaya dair ABD’nin niyetini açıkça öğrenmek isteyen Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüşme ihtimali var.

RESMİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün ABD’den, anlaşmayı sonlandırmaya dair planlarını resmen açıklamalarını beklediklerini söyledi.

Lavrov, ‘ABD Başkanı’nın kararını henüz görmedim. Bu yönde açıklanan bir eğilim olduğunu gördüm ve ABD’lilerinkiler de dahil buna verilen tepkileri duydum, çok çelişkili tepkiler var. ABD’li meslektaşlarımızın yapacağı resmi açıklamayı bekleyeceğiz. Buna göre durum değerlendirmesi yapacağız. 

ÇIKMAK İSTEYEN KİŞİ BOLTON

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre anlaşmadan çekilmesi için Trump’a baskı yapan Bolton’un kendisi. Bolton’un ayrıca süresi 2020’de dolacak olan nükleer silahların karşılıklı olarak azaltılmasını öngören yeni START anlaşmasının uzatılmasına dair görüşmleri de tıkadığı iddia ediliyor. 

ABD, NATO tarafından SS-C-8 olarak adlandırılan 2 bin 600 kilometre menzilli seyir füzesi 9M729 ile Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini savunuyor. NATO üyeleri, Moskova’ya baskı yaparak, Putin hükümetinden bu füze sistemine ilişkin inandırıcı bilgiler vermesini talep ediyor. Ancak Rusya, bu füze sistemi ile anlaşmayı ihlal etmediğini savunuyor. Silahsızlanma anlaşmaları ABD ve Rusya arasında uzun süredir tartışma yaratıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X