Gerilim tırmanıyor

İran’a gözdağı vermek isteyen ABD’den Orta Doğu’ya yeni askeri yığınak. Pentagon, ‘USS Arlington’ amfibi gemisi ile bir Patriot hava savunma bataryasını Ortadoğu’ya göndereceği bildirildi.

Gerilim tırmanıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’la artan gerilim üzerine Ortadoğu’ya ‘USS Arlington’ amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk ettiğini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, ‘Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı’nın hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı’ ifadelerine yer verildi.

Bu unsurların da İran’ın ABD’ye ait bazı hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine hafta başında bölgeye gönderilen ‘USS Abraham Lincoln’ Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile Bombardıman Görev Gücüne katılacağı belirtilen açıklamada, ‘Savunma Bakanlığı İran rejimi, ordusu ve destekledikleri güçlerin faaliyetlerini yakından izlemektedir’ denildi.

ÖNCEKİ SEVKİYATLAR

ABD, hafta başında İran’ı hedef göstererek, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçağından oluşan bir görev grubunu Körfez bölgesine sevk etmişti.

Ayrıca Ortadoğu’daki Bahreyn merkezli 5’inci Filonun Komutanı Amiral Yardımcısı Jim Malloy da İran’a rağmen uçak gemisinin Hürmüz Boğazı’na gönderilmesinin engellenemeyeceğini söylemişti.

Yine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçtiğimiz hafta İran’a mesaj vermek üzere ‘USS Abraham Lincoln’ uçak gemisi taaruz grubu ile bir bombardıman görev gücünü Ortadoğu’ya sevk edeceklerini duyurmuştu.

TRUMP: BENİ ARAYIN

ABD Başkanı Trump, perşembe günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programını terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuştu. Trump, ‘Yapmaları gereken şey şu: Beni arasınlar, oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını istemiyoruz; istediğimiz çok bir şey değil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona getirebilir. İran’a zarar vermek istemiyoruz.’ ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın bu açıklamanın ardından İranlı liderlerin doğrudan kendisini arayabilecekleri bir telefon numarasını diplomatik ilişkilere aracılık eden İsviçreli yetkililerle paylaştığı ortaya çıktı. ABD’nin CNN televizyonuna bilgi veren diplomatik kaynak, İranlıların Beyaz Saray’ın bu beklenmedik girişimine karşılık, Tahran’ın özel olarak talep etmediği müddetçe İsviçre’nin numarayı İran’a iletmeyebileceğini dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X