Gerilim tırmanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, cumartesi günü Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. İran ise ABD’nin suçlamalarını reddettti. Tahran, ‘Savaşa hazırız, üsleriniz menzilimizde’açıklaması yaptı.

Gerilim tırmanıyor

Suudi Arabistan’da iki petrol tesisinin hedef alınması ve ABD’nin İran’ı suçlaması sonrasında bölgede gerilim bir kez daha tırmanıyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yapılan saldırı konusunda doğrudan İran’ı suçladı. Pompeo, ‘İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran’ın Suudi Arabistan’a yönelik 100’e yakın saldırının arkasında olduğunu’ öne sürdü.

Pompeo Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen’den geldiğine dair bir kanıt yok” ifadelerini kullandı.

KINAMA ÇAĞRISI

ABD’li bakan, tüm ülkeleri ‘İran’ın saldırılarını kamuya açık ve net bir şekilde kınamaya’ çağırıp, ‘ABD’nin enerji piyasalarındaki tedarikin en iyi şekilde devamı ve Tahran’ın saldırganlığından sorumlu tutulmasını sağlamak için ortakları ve müttefikleri ile birlikte çalışacaklarını’ belirtti.

TAHRAN’DAN SERT YANIT

İran, ABD’den gelen suçlamaya sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun suçlamasına ‘saçma’ yanıtını verdi. 

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade’nin de bu ithama yanıtı sert oldu. Hacızade, “Herkes şunu bilmeli ki, İran’ın 2 bin kilometreye kadar yakınında olan bütün Amerikan üsleri ve uçak gemileri menzilimiz dahilindedir” dedi. İranlı komutan, ‘topyekün bir savaşa hazır olduklarını’ da ekledi.

SALDIRIYI HUSİLER ÜSTLENDİ

10 İnsansız Hava Aracı (İHA) ile cumartesi günü düzenlenen saldırıların sorumluluğunu Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona karşı savaşan Şii Husiler üstlenmişti. 

PETROL ÜRETİMİ AKSADI

Saldırı Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin ciddi biçimde aksamasına neden oldu. Suudi Haber Ajansı SPA’nın Enerji Bakanlığı’na dayandırarak verdiği haberine göre ülkenin iki büyük petrol tesisine düzenlenen saldırı üretimin yarısını olumsuz etkiledi. Suudi Aramco şirketi saldırının günlük 5,7 milyon varil petrol kaybına neden olduğunu açıkladı. Yetkililer bu durumun geçici olduğunu, petrol rezervleriyle piyasadaki ihtiyacın telafi edilebileceğini kaydetti. Suudi Arabistan’ın devlet şirketi Saudi Aramco’ya ait iki rafineriye cumartesi günü düzenlenen saldırıların ardından çıkan yangının kontrol altına alındığı açıklandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X