‘Göldeki çekilmenin nedeni kuraklık’

İznik Gölü’nde yaşanan su çekilmesi ile ilgili incelemelerde bulunan Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, çekilmenin en önemli nedeninin yağış azlığından kaynaklandığını kaydetti.

‘Göldeki çekilmenin nedeni kuraklık’

HAYRİ ŞEN

Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, İznik Gölü’ndeki çekilmenin ardından bölgede incelemelerde bulundu.

Çakırca Köyü sahilinde yaptığı incelemelerin ardından, İznik Gölü’nün çekilme nedeni ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dalkıran, ‘İznik Gölü’nde yatay bir çekilme var. Diğer bir yandan dikey çekilmenin ise ne kadar olduğunu şu an ön göremiyorum. Konunun detaylı araştırılması gerekiyor. Göldeki çekilmenin en önemli sebebi, bu yılki yağışların daha az olması. Normalde İznik Gölü havzasının 30 yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 750 mm kadar. 2017 yılında İznik Gölü alt havzasında düşen yağış miktarı yaklaşık 580 mm civarında. Yani bu demek oluyorki, bu yıl yaklaşık 150-160 mm kadar daha az yağış miktarı düşmüş. Bilmekte fayda var, bu olay bu bölgeye has birşey değil. Türkiye’nin genelinde aynı sorun var. Dolayısıyla bu dönemin kurak geçmesiyle ilişkili bir çekilme olarak değerlendirebiliriz’ dedi.

‘KURAK DÖNEMDEN GEÇİYORUZ’

Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, ‘İznik Gölü’nde birçok bilimsel çalışmalar var. Sadece bu bölgeye özgü değil, Türkiye genelindeki tüm göllerin sorunlarından bir tanesi bu. Şuan kurak bir dönemden geçiyoruz. Bu 5 ila 7 yıl içindeki bir döngü. Türkiye genelindeki göller özellikle sığ, İznik Gölü ise derin bir göl. O yüzden bugünkü çekilmenin gölü çok fazla etkilemeyeceğini düşünüyorum. Fakat yine de çekilme önemli tabiki’ diye konuştu.

İznik Gölü’nün Türkiye’nin 5. büyük ve stratejik  açıdan önemli bir göl olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, ‘Biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli. Gölde 19 balık türü tespit edildi. Sedece ekonomik açıdan değil, biyolojik çeşitlilik açısından da bakmak gerekiyor. Havza içerisinde bir çok endemik bitki türü var. Bunlardan 2 tanesi bu göle özgü. Alan, ekolojik, ekonomik ve kültür açısından çok önemli bir alan. İznik Gölü korunması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X