Göstericilere müdahale

Venezüela’da, ABD tarafından gönderilen yardım teslimatları için gerilim tırmanıyor. Dün binlerce gönüllü, yardım paketleriin bulunduğu Kolombiya’ya geçmek isteyince Venezuela ordusu eylemi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Göstericilere müdahale

Ülkedeki iktidar mücadelesi nedeniyle bir süredir dünya gündeminde olan Venezuela’da gerilim artıyor.
Venezuela’nın Kolombiya sınırındaki Urena kasabasında, Kolombiya’ya geçmek için sınırı kapatan bariyerleri aşmaya çalışan göstericiler, Venezuelalı askerler tarafından göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanılarak durduruldu. Venezuela ordusu içinde özel bir birlik olan Ulusal Muhafızlar’la karşı karşıya gelen ve çoğunluğu günübirlik işlerde çalışmak üzere Kolombiya’ya gidip gelenlerden oluşan göstericiler, çalışmak istediklerini ifade eden sloganlar attı. Göz yaşartıcı gaza maruz kalan göstericiler, güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulundu.

ASKERLER FİRAR ETTİ

Kolombiya Göç Dairesi’nin verdiği bilgiye göre, dört Venezuela askeri firar ederek Kolombiya’ya kaçtı. Konuyla ilgili açıklamada, askerlerden üçünün zırhlı bir araçla barikatları aşarak kapalı sınır kapısını geçtikleri belirtildi. Venezuela Ulusal Muhafızları’ndan bir subayın da başka bir köprüden geçerek Kolombiya’ya kaçtığı bildirildi.

Kendini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido’nun sürpriz bir şekilde Kolombiya’nın Venezuela sınırındaki Cucuta kentinde düzenlenen yardım konserine katılmasının ardından, bölgedeki sınır kapısı Maduro yönetimi tarafından kapatılmıştı. Guaido, Kolombiya’ya geçmesi önündeki engelleri Venezuela ordusundan gördüğü destek sayesinde aşabildiğini ifade etmiş ve özellikle ulusal muhafızların bu konuda belirleyici bir rol oynadıklarını öne sürmüştü.

İnsani yardım konvoylarının ülkeye alınıp alınmayacağı ile ilgili tartışmalar, Maduro yanlıları ve muhalifler arasındaki güç savaşının merkezine yerleşmiş durumda.

Muhalif siyasetçi Juan Guaido, hafta içinde Venezuela başkenti Caracas’dan 900 kilometre uzaklıktaki Kolombiya sınırına bir araç konvoyu ile hareket etmişti.

Ne oluyor?

Siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmişti. ABD ile birçok Avrupa ülkesinin de aralarında bulunduğu 50 civarındaki ülke Guaido’yu başkan olarak tanırken, Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya destek veriyor.

Guaido ve müttefikleri, Brezilya ve Kolombiya’da, Venezuela’ya iletilmek üzere bekleyen gıda ve ilaç yardımını, hükümetin engellemesine rağmen ülkeye sokmayı umuyor. Venezuela ordusu ise şu ana kadar ABD tarafından gönderilen yardımların Kolombiya sınırından geçmesini engelledi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X