Güneş ışığına ‘akıllı’ çözüm

İzmir’de 2 lise öğrencisi, insanları güneşin zararlı ışınlarından korumak amacıyla güneşin konumuna göre kendiliğinden hareket eden ‘akıllı şemsiye’ geliştirdi.

Güneş ışığına ‘akıllı’ çözüm

Öğrenciler Gülce Avkıran ve Berfin Nur Tunç, güneşin yönüne göre otomatik olarak hareket ederek kullanıcısını sürekli gölgede tutan şemsiye sistemi tasarladı.

bas4.jpg

Liseliler, önce bir şemsiyenin üzerine ışınları azaltan filtreler, onların üzerine de ışık ölçer devreler yerleştirdi. Işık ölçerlerin algıladığı ışık yoğunluğuna göre şemsiyenin yön değiştirmesini amaçlayan öğrenciler, kendi hazırladıkları bir yazılımla şemsiyenin güneşin pozisyonuna göre hareket etmesini sağladı.

Şemsiyenin yön değiştirmesiyle kullanıcılar için sürekli gölge alanı oluşturuldu.

KULLANIM ALANI GENİŞ

Özel Oğuzhan Özkaya Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Gülce Avkıran, “Güneş takibi ve güneş ışığı filtreleme sistemi: Akıllı Şemsiye” adlı projeyi son yıllarda zararlı güneş ışınlarına bağlı artan hastalıklara karşı bir tedbir olarak tasarladıklarını söyledi. Okulun 11. sınıf öğrencisi Berfin Nur Tunç da şemsiyenin güneşe uzun süre maruz kalanlar için önemli bir fayda sağlayacağını anlattı. Şemsiye sisteminin farklı alanlarda, istenilen boyutta, bireysel ya da çok sayıda kişi için kullanılabileceğini dile getiren Tunç, plajda güneşlenen, açık havada spor yapan, tarım arazisinde çalışan insanların bu şemsiye ile korunabileceğini anlattı.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X