Gurley’in katil zanlısı polis yargılanacak

ABD’nin New York kentinde, siyahi genç Gurley’e ateş ederek ölümüne neden olan polis memuru Liang hakkında dava açılmasına karar verildi.

Gurley’in katil zanlısı polis yargılanacak

New York Polis Teşkilatı (NYPD) mensubu polis memuru Peter Liang’in, 20 Kasım 2014’te Brooklyn’deki bir binanın merdivenlerinde karanlıkta ateş ederek silahsız Akai Gurley’i öldürmesinin ardından oluşturulan soruşturma kurulu, polis memuru hakkındaki resmi kararını açıkladı.

Kurul, 28 yaşındaki Akai Gurley’in ölümüne neden olan polis memuru Liang hakkında dava açılmasına karar verdi. 27 yaşındaki Liang hakkında, “ikinci derecede adam öldürme, ihmal nedeniyle bir başkasının ölümüne neden olma, görevi kötüye kullanma ile yaralanma veya ölüme neden olan tehlikeye sebebiyet vermek” suçlarından dava açılacak.  

Brooklyn’de mahkemeye çıkarılması beklenen Liang’ın hakkındaki en ağır suçlama “adam öldürme”den suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Tutuksuz yargılanacak polis memuru Liang ise hakkındaki suçlamaları reddetti.

Brooklyn Bölge Savcısı Kennet Thompson, basına yaptığı açıklamada, polisin “Akai’yi öldürmeye niyet ettiğine inanmıyoruz. Ancak Akai öldürüldü” ifadesini kullandı.

Polis karşıtı eylemcilere destek verdiği gerekçesiyle, polis sendikası tarafından sert eleştirilere maruz kalan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise Gurley’in ölümüyle ilgili açıklamasında olayı “Gurley’in ailesi için tarifsiz bir trajedi” diye yorumlayarak, yargı kararına saygı duyulmasını istedi. Polis şiddetine karşı gösterilerin arttığı dönemde öldürülen 2 polisin cenaze töreninde, NYPD mensubu polislerin bir bölümü New York Belediye Başkanı Blasio’ya sırtlarını dönerek, protesto etmişti. 

Polis memuru Liang’la ilgili kararını açıklamasından aylar önce, Ferguson’da öldürülen siyahi genç Michael Brown’un ölümüne neden polis hakkında takipsizlik kararı verilirken, New York’ta gözaltına alınma işlemi sırasında hayatını kaybeden siyahi Amerikalı Eric Garner’ın ölümüyle ilgili oluşturulan soruşturma kurulu da olaya karışan polis hakkında takipsizlik kararına varmıştı. Polislere soruşturma açılmaması yönündeki resmi kurul kararları, ülke genelinde büyük protesto gösterilerine neden olmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X