Güven ortamı tesis edilmeli

Yüzde 5’in altında bir büyümenin işsizliği daha da yükseltebileceğine dikkati çeken TÜSİAD Başkanı Kaslowski, ekonomik büyümeye geri dönülmesine rağmen yatırım ortamının iyileştiğinin söylenemeyeceğini kaydetti.

Güven ortamı tesis edilmeli

Kaslowski, ‘’Güven ortamını yeniden tesis etmeliyiz” dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, derneğin Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’ndaki konuşmasında tüm büyük ekonomilerde 2020’li yıllara hazırlanmak için seferberlik olduğunu belirtti. Bu hazırlık kapsamında toplumsal, çevresel ve siyasal boyutların da ele alındığını vurgulayan Kaslowski, insanlığın, iklim değişikliğiyle baş etmeyi beceremediği takdirde karanlık bir geleceğe doğru yol alacağını ileri sürdü. Küreselleşmenin vites değiştirdiğine dikkati çeken Kaslowski, ‘’Göstergeler, tarife dışı koruma eğilimlerinin güçleneceği, bölgesel gruplaşmalar etrafında şekillenecek bir döneme girdiğimizi düşündürüyor. Hesabımızı da buna göre yapmalıyız. Bunlarla baş etmek için Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerimizi daha iyi ve güçlü bir düzeye, derinliğe getirmeliyiz. Karşılıklı şikayetlerimizi müzakereler yoluyla gidermeye çalışmak zorundayız” diye konuştu.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

Ekonomide ortaya çıkan son verilere yönelik değerlendirmede bulunan Kaslowski, ‘’Ekonomide gözlediğimiz toparlanmanın kalıcı hale getirilmesi kısa vadede en önemli odak noktamızdır. Bunu yaparken toplumun önüne yeni ve heyecan verici, toplumsal enerjiyi harekete geçirici hedefler koymalıyız” dedi. İşsizliğin en önemli iktisadi göstergelerden birisi olduğunun altını çizen Kaslowski, şunları kaydetti: ‘’Büyüme rakamları artık ekonominin yıllık olarak pozitif büyümeye geçtiğini gösterdi ancak işsizlik oranlarımız hala tarihi olarak yüksek seviyelerde seyrediyor. Belli oluyor ki bu yılki büyüme oranımız yüzde yarım civarında gerçekleşecek. Önümüzdeki yıl Orta Vadeli Program yüzde 5 büyüme hedeflemiş durumda. Uluslararası kuruluşların tahminleri ise şimdilik yüzde 3 civarında. Hesaplarımız, yüzde 5’in altında bir büyümenin işsizliği daha da yükseltebileceğini gösteriyor. Yani yeniden büyümeye geçiş çok kritik öneme sahip.”

KIRILGANLIKLAR SONA ERMEDİ

Ekonomik büyümeye geri dönülmesine rağmen yatırım ortamının iyileştiğinin ve kırılganlıkların sona erdiğinin söylenemeyeceğini anlatan Kaslowski, ‘’Güven ortamını yeniden tesis etmeliyiz. Bunu yapmanın yolu hukuk devleti ilkelerini gerçek anlamda uygulamaktan, rekabetçi piyasa ekonomisi ilkelerinden taviz vermemekten, para ve maliye politikalarında tutarlı ve öngörülebilir hareket etmekten geçiyor” şeklinde konuştu. Dış borç oranındaki gelişmelere ve bütçe açığına dikkati çeken Kaslowski, şöyle devam etti: ‘’Herhalde bu nedenledir ki iktisadi kesimlerde tedirginlik yaratan düzenlemeler içeren yeni vergi tasarısı yeterince istişare edilmeden Meclisten geçirildi. Kayıtlı kesimin üzerine daha fazla yük getiren bu düzenleme, yıllardır beklediğimiz vergiyi tabana yayacak, vergi adaletini sağlayacak ve kayıt dışılığı azaltacak reformlar içermemekte. Kamu açığının süratle kapatılması gayesi taşımaktadır.”

RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER GEREK

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ise, ekonomide iç ve dış politikada bazı risk faktörlerinin geride bırakıldığını ifade etti. Ekonomide aşırı yüksek kur hareketliliği başta olmak üzere öngörü ufkunun daraldığı günlerin geride kaldığını belirten Özilhan, ‘’Birçok kuruluş büyüme tahminlerini yükseltti. Ülkemizde nispeten daha sakin diyebileceğimiz günlere karşılık dünyada olağan dışı hareketlilik devam ediyor” dedi. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden Almanya, İngiltere, İtalya, Brezilya ve Meksika’nın resesyon riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Özilhan, küresel ticaretin adeta durakladığını, bu durumun Türkiye’nin büyüme hızını yavaşlatacağını söyledi. Büyümenin geri dönmesiyle beraber dış açık sorununun hortlamaması için üretim yapısında radikal değişiklikler gerektiğine vurgu yapan Özilhan, kısa ve uzun vadeli yapısal sorunların çözümü için 3 çıpaya işaret etti. Özilhan, bunları kural temelli uluslararası sistemle ittifak, demokrasi ve hukukun üstünlüğü, serbest piyasa düzeninin kurum ve kurallarıyla etkin şekilde işlemesi olarak sıraladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X