Hafter’e yapılan yardımların kesilmesi şart…

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Siyaset, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’na katıldı.

Hafter’e yapılan yardımların kesilmesi şart…

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Siyaset, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’na katıldı.

Video Telekonferans yöntemiyle gerçekleşen konferansta Libya ile ilişkiler başta olmak üzere önemli değerlendirmelerde bulunan Bakan Hulusi Akar, özetle şunları söyledi:

LİBYA’NIN BM TARAFINDAN TANINAN MEŞRU HÜKÜMETİNİ DESTEKLİYORUZ 

Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan Türkiye ve diğer yerlerdeki tüm dostlarımıza ve meslektaşlarımıza selamlar diliyorum. Öncelikle SETA’ya (Siyaset, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı) bu önemli etkinliği düzenlediği için içten teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım bu konferans, karşılaşılan zorlukların ve Türkiye’nin Libya’ya yaptığı katkıların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlar.

Türkiye ve Libya’nın 500 yıllık ortak kültürü ve ortak tarihi var. Öncelikli hedefimiz, Libyalılar tarafından yönetilen ve toprak bütünlüğü ve ulusal birliği bozulmadan tüm Libyalıları kucaklayan bağımsız ve egemen bir Libya’dır. Libya’nın BM tarafından tanınan meşru hükümetini – Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekliyoruz.

Hafter güçlerinin destek arayışıyla 2019 yılında Trablus’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından, Ulusal Mutabakat Hükümeti beş ülkeye mektup gönderdi: ABD, İngiltere, İtalya, Cezayir, Türkiye ve NATO. Türkiye olumlu yanıt veren tek millet oldu. Bu çok önemli bir noktadır.

Bu davete ve ikili anlaşmamıza istinaden Libya’daki meşru hükümet güçlerine Eğitim, İşbirliği ve Danışmanlık desteği vermekteyiz.

Bu destek oyunun kurallarını değiştirdi ve Trablus çevresinde insani bir trajediyi önlerken sahada bir denge oluşturulmasına yardımcı oldu.

Aslında Türkiye, sahadaki Hafter kuvvetlerine yardım eden ve onlara karşı ağırlık sağlayan tek ülke oldu.

Ocak ayında Türkiye’nin İstanbul ve Moskova’da Libya’da ateşkes için yürüttüğü çabalar, Berlin Konferansı’nın önünü açtı ve durağan Birleşmiş Milletler siyasi sürecini ilerletti.

Türkiye’nin desteğiyle, UMH iyi niyetini gösterdi ve Berlin Konferansı’nın sonuçlarının yanı sıra diğer barış çabalarını kabul ederken, Hafter tekrar tekrar müzakere masasından uzaklaştı. Bu başka bir temel nokta.
Hafter’in yürüttüğü acımasız saldırganlık kampanyasının Libya için yıkıcı sonuçları oldu.

Paralı gruplar tarafından desteklenen Hafter kuvvetleri, hastaneleri, limanları, havaalanları, okulları, elçilikleri, yerleşim alanlarını ve tıbbi malzeme depolarını ayrım gözetmeksizin bombaladı.

Siviller tıbbi tedaviye ihtiyaç duyarken ve Covid-19’dan muzdaripken bile Trablus’un su ve elektrik kaynağını kestiler.

Mart ayının sonunda, UMH bir karşı saldırı operasyonu başlatmak zorunda kaldı. Hafter güçleri Trablus’tan çekilmeye başlayınca geride mayın ve patlayıcılar bıraktı.

İnsani yardımımızın bir parçası olarak, Hafter güçleri tarafından döşenen mayınları ve EYP’leri temizlemenin yanı sıra bir hastane yönetiyoruz. EED ekibimiz, bazıları masum çocukları öldürecek oyuncakların içine gizlenmiş birçok patlayıcı cihazı etkisiz hale getirdi.

HAFTER’E YAPILAN DIŞ YARDIMLARIN BİR AN ÖNCE KESİLMESİ LAZIM

Hafter güçlerinden temizlenen bölgelerde bugüne kadar çok sayıda toplu mezar bulundu ve yüzlerce kişinin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Bazı partiler siyasi bir çözümü desteklediklerini iddia ediyorlar ama ne yazık ki Hafter’e silah ve askeri malzeme sağladılar. Hafter’e verilen bu dış destek Libya’da barış ve istikrarın önündeki en büyük engel oldu. Lütfen bunu not alın. Libya’da barış ve istikrarın sağlanması için Hafter’e yapılan tüm dış yardımların bir an önce kesilmesi şarttır. Hafter güçleri ve yabancı paralı askerler güvenlik, istikrar ve diplomatik çabalar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Hepimizin kabul ettiği gibi, bu sorunun askeri bir çözümü yok.

5+5 Ortak Askeri Komite’de, BM önderliğindeki siyasi sürece uygun bir ortam oluşturmak için kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes için görüşmeler başladı. Bu bağlamda 23 Ekim’de görüşmelerdeki iki Libya heyeti Cenevre’de ateşkes anlaşması imzaladı.

Libya’daki krize siyasi bir çözüm bulmak ve geleceğe yönelik bir yol haritası çizmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Libya Siyasi Diyalog Forumu, UNSMIL himayesinde Tunus’ta toplandı.

Yol Haritası gibi bazı önemli gündem maddeleri tartışılmış olsa da, Forum’un bir Başkanlık Konseyi ve Başbakan atamak için hala zamana ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. Umuyoruz ki; Libya içi diyalog mekanizmaları kapsamında kazanılan ivmeler somut sonuçlar verecek. Uygulanabilir ve kalıcı bir çözümün yolunu açacaktır. Bu nedenle, birleşik bir hükümet için kilit siyasi figürleri daha fazla çaba göstermeye teşvik ederek BM öncülüğündeki barış sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Hafter ve destekçilerinin bu fırsatı ele geçirmelerine kesinlikle izin verilmemelidir.

Bu gelişmeleri memnuniyetle karşılarken, şimdi daha iyi görebiliriz ki;  Hafter ve destekçileri Hafter’in kötü niyetli amaçlarına kaba kuvvet kullanarak ulaşabileceğine inandıkları için Libyalılar en az bir buçuk yıl kaybetti.

LİBYA’NIN SAHİP OLDUĞU SİYASİ SÜRECİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Öte yandan, Ulusal Mutabakat Hükümeti her zaman çok yapıcı olmuştur ve krizi barışçıl yollarla bitirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda çabaları ve olumlu katkıları için Bakan Nemrush’a teşekkür ediyorum. Bizim açımızdan Türkiye, Libya halkının beklentilerini karşılayacak uygun bir siyasi çözüm bulmaya kararlıdır. Son on yılda yaptığımız gibi, BM himayesi altında Libya liderliğindeki, Libya’nın sahip olduğu siyasi süreci desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye, Libya’da barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası toplumun çabalarını kesinlikle takdir etmektedir. Ancak bu çabalar Libyalı kardeşlerimizle mevcut bağlarımızı sınırlamamalıdır. Daha önce de bahsettiğim gibi, her durumda Ulusal Mutabat Hükümeti’ne varlığımız ve desteğimiz bir davete ve ikili anlaşmalarımıza dayanmaktadır ve uluslararası hukuka uygundur.

Meşru hükümete vermiş olduğumuz desteğin, diplomasi için ülkedeki düşmanlıkları sona erdirme ve çatışmada kalıcı bir siyasi çözüme ulaşma fırsatı sağladığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Türkiye, Libya Hükümeti’nin çağrısına cevap vermemiş olsaydı, Hafter güçlerinin çekilmesinden sonra ortaya çıkarılan toplu mezarlar ve cesetler ile EYP’ler ve mayınlar, pekala gerçekleşmiş olabilecek başka bir insani trajedinin sağlam bir kanıtıdır.

Şimdiye kadar Libya’da ne yaptığımızı ve neden yaptığımızı konuştum. Şimdi bundan sonra ne yapılması gerektiğine değinmek istiyorum. Önceliklendirmemiz gereken en önemli konulardan biri de Libya halkının endişelerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak güvenlik sektörünü yeniden inşa etmektir.

Libya’daki Güvenlik Sektörü Reformu büyük ölçüde halkın desteğine ve siyasi iradeye bağlıdır ve bu olmadan reformlar başarısızlıkla sonuçlanabilir. SETA’nın raporunda belirtildiği gibi, Libya halkı güvenliği refahın bir ön koşulu olarak görüyor. Bu bakımdan Libya’nın düzenli bir sürekli ordu yapısına ihtiyacı var. Düzensiz silahlı gruplardan düzenli silahlı kuvvetlere geçişin önünü açmak için Libya askeri personelini hem Libya’da hem de Türkiye’de eğitiyoruz. Bu eğitimin, diğer uluslararası çabaları tamamlayarak Libya’da kapasite geliştirmeye önemli bir katkı oluşturacağına inanıyoruz.

SETA’nın raporu, Libya’daki güvenlik sektöründe reform yapmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bazı önemli noktaların altını çizmek istiyorum:

Güvenlik Sektörü Reformu, Libya’nın mevcut güvenlik durumunun tüm yönlerini kapsayacak şekilde kapsayıcı olmalıdır. Reform çabaları, Libya toplumunun tüm kesimlerini tatmin etmelidir. Bu çabaların başarıya ulaşması için iç huzur ve sükûnet ortamının oluşturulması gerekiyor.

Gelecekteki aksilikleri, olayları ve çatışmaları önlemek için güvenlik kavramları, organizasyonları, yetkileri ve sorumlulukları açıkça tanımlanmalıdır. Reform kapsamında atılacak adımların olumlu karşılanması için şeffaf bir şekilde Libya halkı ile paylaşılması gerekmektedir. Güvenlik Sektörü Reformu, Libya’daki tüm taraflara karşı kapsamlı ve tarafsız olmalıdır. Ancak böylelikle Libya’da gelecekteki olası krizler önlenebilir. Bu noktaları kapsayan reformların başarılı ve uzun ömürlü olacağına inanıyorum.

TÜRKİYE REFORMLARA DESTEĞİNİ SÜRDÜRMEYE KARARLIDIR

Türkiye, reformlara desteğini sürdürmeye ve Libya halkına ulusal güvenlik, siyasi istikrar ve temel kamu hizmetlerini sağlamaya kararlıdır. Sonuç olarak Türkiye, istikrarlı, barışçı ve müreffeh bir Libya’nın kurulmasında kardeşlerimizin, Libya halkının ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yanında yer almakta kararlıdır.

Bu hedefe ancak kapsamlı bir güvenlik sektörü, işleyen bir kamu yönetimi ve yeterli ekonomik, politik ve sosyal reformlardan oluşan çok boyutlu bir strateji ile ulaşılabilir. Sözlerimi bitirmeden önce, SETA’nın iki yılı aşkın bir çalışma sonucunda yayınlanan raporuna katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.

Benim bakış açıma göre, bu raporun en belirgin özelliği, Libya için öngörülen güvenlik sektörü reformunun Libya’nın yerel normlarına, tarihine, kültürüne ve geleneğine uygun hale getirilmiş olmasıdır.”Herkese uyan tek boyut”, geleneksel reform paketi değildir.

Eminim ki bu tür çalışmalar Libya halkına hizmet edecek ve zor kazandıkları kazanımlarını kalıcı hale getirecektir. Alandaki gerçekler üzerine inşa edilen ve tüm Libyalıları kucaklayan bu tür objektif akademik çalışmaları artırmak faydalı olacaktır.

Ayrıca bu işbirliği çabasında devlet kurumlarımız, düşünce kuruluşlarımız ve insani yardım kuruluşlarımız tarafından gösterilen mükemmel koordinasyon ve ekip çalışmasını da takdir ediyorum. İlginiz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X