Halk Komiteleri stratejik noktaları ele geçirdi

Yemen’de istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri’nin Aden ile Ebyen’de bazı stratejik noktaları ele geçirdiği bildirildi.

Halk Komiteleri stratejik noktaları ele geçirdi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hadi yanlısı Halk Komiteleri, sabahın erken saatlerinde Aden’in el-Hasve bölgesindeki elektrik santrali, Et-Tevahi bölgesinde devlet televizyonu binası ile Dar Saad bölgesinde kaymakamlık binasını ele geçirdi.

Olaylar sırasında 1 asker ile 2 milis hayatını kaybederken, 6 milis de yaralandı.

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, silahlı Halk Komiteleri Ebyen ili merkez kenti Zincebar’da da özel kuvvetler kışlasını ele geçirdi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi yanlısı silahlı aşiret mensuplarından oluşan “Halk Komiteleri”nin devlet kurumlarını kontrol altına alarak Husi ilerleyişini engellemeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana’da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül’de, “3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine zamların düşürülmesi” gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek’i hükumeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah’a verilmişti.

Hükumet ve Cumhurbaşkanı Hadi’nin ocakta istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat’ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek “Anayasa Manifestosu” adıyla bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli “Başkanlık Konseyi” ve 551 sandalyeli “Ulusal Geçiş Meclisi”nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca, feshettikleri parlamentonun üyelerini yeni meclise katılmaya çağırmıştı.

Husilerin bu müdahalesi ise birçok kesim tarafından “darbe” olarak nitelendirilmişti.

BM Güvenlik Konseyi, “yıkımın eşiğinde olan” Yemen’in başkenti Sana’da, hükumet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini koşulsuz olarak çekme çağrısı yapmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X