`Hamas`ı anlayamıyorum`

Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Gazze`de Arafat`ın anma törenini engelleyen ve Fetih liderlerinin evlerine saldırı düzenleyen Hamas`ın gerekçelerini anlayamıyorum” dedi. Hamas, Abbas`ın açıklamalarına tepki gösterdi.

`Hamas`ı anlayamıyorum`
Mahmud Abbas, Hamas’ı milli uzlaşı anlaşmasını bozmakla suçlayarak, “Gazze’de Arafat’ın ölüm yıl dönümü anma törenini engelleyen ve Fetih liderlerinin evlerine saldırı düzenleyen Hamas’ın gerekçelerini anlayamıyorum” dedi.
 
Eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın ölümünün 10. yıl dönümü nedeniyle Filistin yönetiminin Ramallah’taki merkezinde düzenlenen anma töreninde konuşan Abbas, “Hamas, Gazze’de kendisinin kontrolünden çıkan bir grubun olduğunu söylüyor ve Arafat’ın ölüm yıl dönümü anma törenini engelliyor. Saldırıları yapmadan bunları söyleyin. Engellere rağmen ne olursa olsun şu anda Gazzeliler, El-Ketibe Meydanında toplanıyor” diye konuştu.
 
“Anlaşma veya milli birlik isteyen taraf, tüm bunları yapar mı?” diyen Abbas, “Gazze’de Arafat’ın ölüm yıl dönümü anma törenini engelleyen ve Fetih liderlerinin evlerine saldırı düzenleyen Hamas’ın gerekçelerini anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Gazze’nin imarı ve ablukayı bitirmek için çalıştıklarını söyleyen Abbas, şunları kaydetti:
 
“Hamas’la yaptığımız anlaşma üzerine kurulan milli uzlaşı hükümeti 2 Haziran’da yemin etti. Ancak Hamas, 12 Haziran’da Batı Şeria’nın El Halil kentinde 3 Yahudi yerleşimciyi kaçırdı. Açık açık söylüyorum bunlar tesadüf değildir, bu tür çalışmalar yapılan anlaşmayı ve milli projeyi bozmak içindir. Hamas’ın bu çabaları, onların anlaşma ve milli birlik istediklerini yansıtmıyor. Ancak halkımız için ve Gazze’nin üzerindeki ablukayı kaldırmak için milli uzlaşıya bağlı kalmaya devam edeceğiz.”
 
İsrail ve Hamas’ın kendilerini aynı ifadelerle suçladıklarını dile getiren Abbas, şöyle konuştu:
 
“Filistin ve Kudüs’ün bir toz toprağından bile vazgeçen bizden değildir. 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına bağlı kalacağız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’inden, işgali sona erdirecek bir kararı elde etmeye çalışıyoruz. Böyle bir kararın çıkmaması durumunda ise Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) dahil çeşitli kuruluşlara baş vuracağız.”
 
Hamas’tan tepki
 
Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, harekete yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abbas’ın Hamas yöneticileri hakkındaki ithamlarının “asılsız” olduğunu söyledi.
 
“Abbas’ın konuşması kışkırtıcı ve Fetih hareketinin liderine yakışmıyor” diyen Ebu Zuhri, konuşmanın çok fazla “yanlış içerdiğini” savunarak, “Abbas’ın yaptığı konuşma, Filistin uzlaşısına zarar veriyor. Arafat’ı anma töreninde Abbas’a gerçek dışı ithamları sıralamak yerine Filistin liderinden bahsetmek yakışırdı” ifadelerini kullandı.
 
Zuhri, Abbas ve Fetih yöneticilerini bu tür “kışkırtmacı tavırlar”dan kaçınmalarını istedi.
 
Filistin Devlet Başkanı ve Fetih Hareketi lideri Mahmud Abbas, Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat’ın ölümünün 10. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Ramallah’ta düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Hamas’ı, varılan uzlaşıyı bozmak ve “Gazze’deki Fetih yetkililerinin evlerine düzenlenen saldırılardan sorumlu” olmakla suçlamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X