Hava saldırılarına ara verilecek

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Esed rejiminin Halep’e düzenlediği her türlü hava saldırısına 6 hafta ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

Hava saldırılarına ara verilecek

De Mistura, Suriye’deki gelişmeler, bölgedeki temasları ve çatışmaların yerel olarak dondurulması planına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi verdi.

BMGK’daki kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, konuşmasının başında geçen hafta Viyana’da verdiği demece açıklık getirdi.

Mistura, hava saldırısı ve ağır silah kapasitesi olan Suriye hükümetinin, sivillerin korunması amacıyla şiddetin azaltılmasına yönelik her türlü çözümde yer alması gerektiğine inandığını söyledi.

Halep yakınlarında ağır çatışmalar yaşanması üzerine bir proje gündeme getirerek, bunu Suriye hükümetine sunduğunu anlatan Mistura, “Suriye hükümeti, Şam’dan açıklanacak bir tarihten itibaren tüm Halep kentine yönelik her türlü hava saldırısı ve ağır silahlarla yapılan saldırıları 6 hafta süreyle durdurmayı kabul ettiğini bildirdi” dedi.

Kendisinin bölgede taraflarla konuyu görüşmeye devam edeceğini ve ön hazırlık için Halep’e en kısa sürede bir ekip göndereceğini dile getiren Mistura, “Açık konuşmak ve geçmişteki örnekleri göz önüne almak gerekirse bir yanılsama içinde olmak istemem. Bu başarılması zor bir konu olacak” diye konuştu.

“Muhaliflerden de umutluyum”

Mistura, muhaliflerin de bu çağrıya benzer bir yanıt vererek, roket ve havan saldırılarını Halep’te 6 hafta süreyle durduracaklarını umduğunu ifade ederek, küçük bir umut ışığı bile olsa sivillerin korunması için her şeyin denenmesi gerektiğini kaydetti.

Suriye’deki durumu hastalığa benzeten Mistura, hastalık tam olarak tedavi edilemese bile en azından acıların biraz azaltılabilmesini istediklerini anlattı.

Mistura, sözlerin yeterli olmayacağını ve konunun takip edileceğini de belirterek, “Sahadaki gerçekler çatışmaların yerel olarak durdurulması planının başka bölgelerde de hayata geçirilip geçirilemeyeceğini gösterecek” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerin hayata geçirilebilmesi durumunda siyasi çözüm çabalarının da beraberinde sürdürüleceğini kaydeden Mistura, kesin çözüme ulaşana kadar olabildiğince fazla sivilin hayatının kurtarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Mistura, açıklamasının ardından soru almayacağını belirterek, toplantıyı sonlandırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X