Hayallerinin peşinden koştu kız çocuklarının umudu oldu

Kız çocuklarının okutulmadığı bir köyden çocukluk hayallerine giden bir yolculuğun başkahramanı Ayşegül Çelek, kendi ayakları üzerinde duran kadın olarak okutulmayan kızların hayallerine ışık tuttu. 

Hayallerinin peşinden koştu kız çocuklarının umudu oldu

HATİCE DAL

Okumak için evden kaçarken hayatının değişeceğinden habersizdi… Her şeye rağmen kaderine razı olmayan 13 yaşındaki azimli çocuk, şimdiler de 22 yaşında kendi ayakları üzerinde duran genç bir kadın. Çelek’in hikayesi henüz 13 yaşındayken başladı. Keles’in Akçapınar köyünde yaşayan Ayşegül Çelek, ilkokulu bitirdikten sonra ailesi okumasına izin vermediği için evden kaçtı. 5 kardeşin en büyüğü olan Çelek’in hayatı 8.sınıfa giderken çıktığı Bursa yolculuğunda değişti.

Kendi yaşıtı olan kuzeninin lise hayalleri kurduğunu gören Ayşegül Çelek, ‘neden benim de hayallerim gerçek olmasın’ diye düşündü ve çocukluk hayali olan aşçılık için harekete geçti ve geleneklere baş kaldırdı. Uludağ Üniversitesi Gıda Teknolojileri bölümünden mezun olan Çelek, Mutfak Sanatları Akademisi’ni kazandı. İlk defa köyünden dışarı çıktığını vurgulayan Ayşegül Çelek, nasıl bu yola baş koyduğunu şöyle anlattı: “Ailem okumamı istemiyordu. Kuzenimin geleceğe dair olan hayalleri beni çok etkiledi ve ben de lise okumaya karar verdim. Evde oturup, örgü örmekten çok farklı bir yola çıkmayı aklıma koymuştum.” 

“AİLEM YANIMDA OLDU”

Necatibey Mesleki ve Teknik Lisesi’ni kazanan Ayşegül Çelek, bu sonucu ailesinden sakladı. Çelek, Bursa’da yaşayan teyzesinden okumak için yardım istedi. Teyzesinin bu isteğini kabul etmesiyle yola çıkan Çelek, “Teyzem Heykel’de oturuyordu. Yanıma aldığım iki bavulla kimseye haber vermeden çıktım evden.

Otobüsten Heykel’de inmişim ancak ben bilmiyorum. Tekrar otobüse binmeye çalışarak şoföre, ‘otobüsün Heykel’den geçip geçmediğini’ sordum. Adam bana, ‘dalga mı geçiyorsun zaten Heykel’desin’ diye bağırdı. O korku ile otobüsten inmeye çalışırken düştüm. Bu olay hayatımı değiştirdi. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim ve tüm dişlerim kırılmıştı. Ailem başımdaydı ve bu kadar yaşadığım olaylardan sonra beni destekleyeceklerini söylediler” dedi. 

“KÖY YAŞAMIMIZ GELECEĞİMİZİ BELİRLEDİ”

Birkaç ay teyzesinde kaldıktan sonra Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin yurduna yerleşen Ayşegül Çelek, burada sosyalleştiğini vurguladı. Kendi yaşadığı hayatın yaşadığı ilçedeki diğer kız çocuklarına da ilham olması için harekete geçen Çelek, “Köyde yaşayan kız çocukları için hayat köyden ibaret. Ancak onların en büyük hayalleri okumak. Okuduğum ilkokulumdan o yıl mezun olacak kızların listesini topladım ve tek tek evlerine giderek ailelerini ikna ettim. Şu an o kızların 15’i üniversiteye gidiyor.

Onlar da birer Ayşegül oldu” açıklamalarında bulundu. Köydeki ortamın meslek seçimlerinde kendilerine yardımcı olduğuna da işaret eden Çelek, “Ben anneannemden yemek yapmayı öğrendim ve aşçı olmak istiyorum. Bir kız kardeşim koyunlarımızın peşinden koşardı, Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyor ve milli sporcu.

Diğer kız kardeşim küçük kardeşimize bakardı o da Çocuk Gelişimi’ni tercih etti” dedi. Hayallerine kavuşmuş olmanın haklı gururunu yaşayan Çelek, tüm kız çocuklarının okumaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Çelek, kız çocuklarına da seslendi: “Umudunuzu kaybetmeyin. Hayallerinizi ertelemeyin. Bu hayat sizin.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X