DERYA DEMİR
Toplantıda, TED Bursa Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Dalgıç, İlköğretim Kurumları Müdürü Türkan Dingaz ve Lise Müdürü Ebru Bekil de hazır bulundu.
“ULUSAL PROGRAM HAZIRLANMALI”…
Okul terk oranlarında da Türkiye’nin oranlarının oldukça yüksek olduğunu kaydeden Pehlivanoğlu, “OISD ortalaması yüzde 20 iken Türkiye’de bu oran yüzde 47.53. Çok ciddi oranda devamsızlık oranımız var. 1 milyon 395 kişi açık liseye gidiyor. Yani açık lise bir okul türü haline dönüştü. 18-24 yaş aralığında okulda olma oranı 31.1. Geri kalan kısmın nerede olduğunu bilmiyoruz.
Her gelen Milli Eğitim Bakanı, YÖK Başkanı’nın yeniden başlama sorununu ortadan kaldırmazsak, ana arterlerde bir ulusal program hazırlamazsak nitelikli bir genç nüfusa sahip olmak yerine çok kalabalık bir yığınla karşı karşıya kalacağız. Şu anda Türkiye’deki üniversiteli işsiz oranı, lisesi işsiz oranını geçti. Herkesi üniversiteli yapmaktan çok, herkesi meslek sahibi yapabilme dönüşümünü sağlamalıyız” diye konuştu.
2 BİN 500 ÇOCUĞA BURS…
TED olarak eğitimde 2023 vizyonunu doğru bir yaklaşım olarak gördüklerini kaydeden Pehlivanoğlu, “Bu belge takip edilirse eğitimdeki adaletsizlikler ortadan kalkar. Esas olan ailesinin parası olmadığı için adaletli eğitimden yoksun kalan çocukların hakkını vermek. TED’in sivil toplum ayağında bunu gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. TED kimsenin özel bir kurumu değil, 91 yıl önce bu ülkenin kaderine etki etsin diye kurulmuş bir kurumdur.
Biz, burs eşittir önder çocuk yetiştirmek ilkesiyle hareket ediyoruz. Bugün 2 bin 500 çocuğu ilkokuldan alıp üniversite sonuna kadar cep harçlığı dahil, kişisel gelişimlerine kadar yetiştiriyoruz. Bu sayıyı 10 bin çocuğa ulaştırmayı hedefliyoruz. Bursa’da ise 28 çocuğumuza tam eğitimli burs veriyoruz. TED olarak dünya vatandaşı yetiştirmek için uluslararası programları öne çıkarıyoruz. Çünkü artık hibrit insan modeli geçerli. Yetenekli, yetkin bir nüfus yaratmak zorundayız ve bu da eğitimle olur” dedi.