Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Hipertansiyonu olan hastalar bu ilaçlara dikkat!

Dünyada ve ülkemizde hipertansiyonun  yaygın olduğu bilinmektedir. Tedavi olmalarına rağmen bu hastaların ancak %50- 60’ında düzenli seyrettiği görülmüştür. Bu demektir ki hastaların yaklaşık yarısı düzensiz bir tansiyona sahip. Bu da çok yüksek bir orandır. Yüksek seyrettiğinde, kalp ve böbrek yetmezliği, beyin kanaması, bunun sonucunda sakat kalınması, koma ve ölüm gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle tansiyon hastaları başta diyet, kilo olmak üzere düzenli ve zamanında ilaçlarını alması gerekir. Buna rağmen düzensiz seyrediyorsa tansiyonu olumsuz etkileyen bazı ilaçların alınıp alınmadığına bakılmalıdır.

Bu ilaçlar;

Anti depresyonlar (trisiklınler, MOI, seretonin inhibitörleri): Bu grup ilaçlar tansiyon ilaçların etkisini azaltarak yükselmesine neden olurlar.

Oral kontraseptifler: Doğum kontrol ilaçları olarak bilinirler. Vücutta tuzu tutarak tansiyonu olumsuz etkilerler.

Kortikostreoidler:  Çoğu zaman organ nakilleri, böbrek ve bazı romatizma hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalıkta sıklıkla kullanmaktadır. Bu grup ilaçlarda tuzu tutarak ve hormon düzensizliği yaparak tansiyonu olumsuz etkilerler.

Tuz içeren antiasitler: Sıklıkla mide için kullanılan ilaçlar olup tuz içermeleri nedeniyle tansiyonun yükselmesine neden olurlar. 

Ağrı kesiciler ( NSDJJ): Bu grup ağrı kesiciler başta olmak üzere birçok ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hem tuz tutmaları hem de organlara zarar vererek tansiyonu olumsuz etkilemektedirler.

Dekonjestanlar ( psödoefedrinler): Bu grup ilaçlar nezle-grip gibi hastalıklarda kullanılmaktadırlar. Damarlarda daralma yaparak tansiyonu tehlikeli seviyeye yükseltirler.

Kilo kaybettirici ilaçlar: Metabolizmayı hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olurlar.

* Eroin, morfin, alkol, sigara ve esrar gibi bağımlılık yapan ilaçlar hem direkt hem de organlara zarar vererek tansiyonun yükselmesine neden olurlar.

Sıklosporin-Takrolımus: Başta organ nakli olmak üzere bazı önemli hastalıklarda kullanılmaktadır. Bu ilaçlarda damarları daraltarak  tansiyonun yükselmesine neden olurlar.

Tiroid ilaçlar: Fazla kullanıldığında metabolizmayı hızlandırarak tansiyonu yükseltir.

Antipsikotikler: Bu ilaçlarda tansiyonun düzensiz seyretmesine neden olurlar.

Uyarıcılar(amfetaminler): Vücut metabolizmasını hızlandırarak yapar.

Eğer tansiyonunuz varsa, diyet ve kilonuza dikkat ediyorsanız, spor yapıyorsanız, yine de yüksek veya düzensiz seyrediyorsa yukarıda saydığımız ilaçları alıp almadığınıza bakmalısınız. Alıyorsanız doktorunuza  danışmalısınız. Çünkü yaygın bulunan bu hastalık, dikkat edilmezse  telafisi olmayan veya zor olan ölüm-sakatlık gibi nedenlere yol açar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X