Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı tren için imzalar tamam: Hızlandırılmış inşaat başlıyor

Gerçi… Aralık 2012’de Geçit’in Balat girişinde atılan temelle hızlı trenin Bursa-Yenişehir bölümünde altyapı inşaatı başladı, hatta ilk ödenek tünellerde bittiği için tamamlama ihalesi ile devam ediliyor.

Ancak…

Gözler 3 Nisan’da yapılan ihaledeydi.

Çünkü…

Bu ihaleyle Bursa-Yenişehir arasının üstyapı ve elektromekanik, Yenişehir-Bilecik arasının ise altyapı, üstyapı ve elektromekanik olmaz üzere Bursa-Osmaneli hattının tümü ihaleye çıktı.

Ne var ki…

1.-yazi-icin-hizli-tren-tunel-insaati.jpg3 Nisan’daki ihalenin üzerinden 2 ayı aşkın süre geçmesine karşın TCDD’nin ihaleyi onaylamaması tartışılan bir konuydu. Çünkü ihale onaylanmadığı için müteahhitlere yer teslimi yapılamıyor, inşaat başlayamıyordu.

Döviz kurları da alıp başını gidince müteahhitler sıkıntıya düştü.

İşte…

2 ayı aşkın süredir ihale sonucu onaylanmadığı için başlayamayan inşaatla ilgili sevindirici gelişmeyi AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin haber verdi.

Temelinin atıldığı günden beri hızlı tren inşaatını en yakından takip eden ve her gelişmesinin içinde olan Şahin dün aradığında önemli bir aşamanın geçilmiş olmasının heyecanını da yansıttı.

Dedi ki:

“TCDD 3 Nisan’da yaptığı ihaleden sonra dosyayı incelemeye almıştı. İşte çok titiz bir değerlendirmenin ardından ihale onaylandı.”

Şu bilgiyi verdi:

“Yapılan inceleme sonucu Bursa-Osmaneli hattının tamamını 2.5 milyar lira +KDV karşılığında Bayburt İnşaat üstlendi.”

Şunu da ekledi:

“TCDD ile teklifi onaylanan Bayburt İnşaat arasında protokol imzalandı. Buna göre önümüzdeki günlerde müteahhit firmaya yer teslimi yapılacak ve çalışmalar çok hızlı bir şekilde hemen başlayacak.”

Bu sütunların okurları, gelişmeleri biliyorlar. Hızlı trende atılan her adımın ve her gelişmenin arkasından gelen bir soru var:

Bursalılar hızlı trene ne zaman binecekler?

Soruya Şahin şu cevabı verdi:

“Yer teslimi yapılır yapılmaz müteahhit hızla çalışmaya başlayacak ve tam anlamıyla hızlandırılmış çalışma yapacak.”

Tarih konusuna da açıklık getirdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 sonunda test sürüşü, 2020’de de seferlerin başlayacağını açıkladı. Bizlere inşaatın bu hedef doğrultusundaki zamanda bitmesi için takip etmek düşüyor.”

 

TCDD firmayı değiştirdi

 

2.-yazi-icin-hizli-tren-bursa-yenisehir-hatti-insaat-calismalari.jpgArşivimizi açıp baktık… 3 Nisan’da TCDD Genel Müdürlüğü’nde yapılan ihalenin sonucunu 4 Nisan günü bu sütunlardan aktarırken; Aga Enerji Nak. Mad. İn. San. ve Tic. A.Ş. ile İmaj Altyapı Üstyapı San. Ve Tic. A.Ş. ortak girişiminin 2.5 milyar lirayla en iyi teklifi verdiğini yazdık.

Oysa…

TCDD incelemesini tamamlayınca 2.5 milyar lira+KDV ile Bayburt İnşaat’ın teklifine onay verdi.

Bayburt İnşaat anımsadığımız kadarıyla Mezitler’deki tünelleri de yapmıştı.

 

Değişiklik olmazsa Yenişehir’deki 2 istasyonun yerleri belli

 

3.-yazi-icin-ak-parti-bursa-milletvekili-huseyin-sahin.jpgHaber… Hızlı trende ihale sonrası inceleme sürecinin uzamasıyla oluşan karamsar havayı gidermesi bakımından önemli.

Çünkü…

TCDD’nin 2.5 milyar lira+KDV bedelle Bayburt İnşaat’a verdiği hızlı tren ihalesi; Bursa-Osmaneli arasındaki hattın tamamının altyapı, üstyapı, elektromekanik işlerinin yapımını kapsıyor.

Bu noktada…

Hızlı trenle ilgili tüm gelişmeleri başından beri en yakından izleyen AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’le konuşurken istasyon yerlerini sorduk.

Söze…

“Projeye göre Yenişehir’de 2 istasyon yapılacak” diye başlayıp şunu söyledi:

“Yenişehir’de hızlı tren için havaalanı yakınlarına bir istasyon yapılacak. Yük treni için de Su Deposu olarak bilinen mevkide Şişecam Fabrikası yakınlarında bir istasyon var.”

Şunun altını çizdi:

“Merkezde Gürsu Ovası’nda Kazıklı’da ara istasyon projede yer alıyor, ama bu istasyon bugün değil, ilerideki ihtiyaca göre yapılacak.”

Şunu da ekledi:

“Geçit’in Balat girişinde yapılacak hızlı tren ve yük treni istasyonlarının yerleriyle ilgili tartışmalar henüz bitmedi. Projede istasyonların yerleri görünüyor, ama değişiklik olabilir.”

 

Lale Hoca’dan uyarı: Emeklilere ikramiye söylendiği gibi değil

 

4.-yazi-icin-chp-genel-baskan-yardimcisi-prof.-dr.-lale-karabiyik.jpgMüjdesini daha önce Başbakan Binali Yıldırım vermiş ve emeklilere her yıl ramazan ve kurban bayramlarında biner lira ikramiye verileceğini açıklamıştı.

Uygulama perşembe günü başladı.

Ancak…

2015 genel seçiminde meydanlarda emeklilere bayramlarda birer maaş ikramiye vaat eden ve bu nedenle konunun takipçisi olan CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık’a göre uygulama öyle yürümüyor.

TBMM Bütçe Plan Komisyonu Üyesi olarak da tartışmaları bilen Lale Hoca tespitini şöyle aktardı:

“Başbakan Binali Yıldırım tüm emekli maaşı alanlara 1000 TL bayram ikramiyesi verileceğini söyledi. Ancak uygulama hiç de öyle değil.”

Örnek verdi:

“Emekli aylığı alan dul ve yetim tam 1000 TL alamıyor. İkramiyeyi alacak olan emeklinin eşi 750 TL, yetim kalan evlat ise kardeş sayısına göre 250-500 TL alıyor.”

Şunu da anımsattı:

“Plan Bütçe’de görüşülürken CHP 2 kez önerge verip ayrım yapmadan herkese bir maaş ikramiye önerdik, fakat AKP oylarıyla reddedildi.”

Çağrısı şu:

“Dul ve yetim aylığı alanlar neden eksik ikramiye aldıklarını lütfen öğrensinler.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X