Hobi Evleri Projesi’yle tersine göç hedefleniyor

Bursa’nın dağ ilçelerinde Orhaneli’nde hayata geçirilen ‘Hobi Evleri Projesi’ ile bölgede turizm hareketliliğinin sağlanması ve ilçeye tersine göç yaşanması amaçlanıyor.

Hobi Evleri Projesi’yle tersine göç hedefleniyor

Bursa’nın dağ ilçelerinden olan ve sürekli göç veren 19 bin 500 nüfuslu Orhaneli’nin kırsal Göktepe Mahallesi’nde hayata geçirilen ‘Hobi Evleri Pojesi’ ile bölgedeki arazilerin de değeri arttı. 

Orhaneli Belediyesi ile Bursa Sağlık Çalışanları Derneği’nce (BUSAD) Uludağ eteklerindeki Göktepe Mahallesi’nde tarıma elverişli olmayan 364 dönüm alanda yapılan 200 hobi evi, burada arazisi bulunan yöre halkının yüzünü güldürdü.

Sağlık çalışanları bin rakımlı, dağ havasına sahip bir tepede yer alan kırsal mahalledeki tek katlı ve bahçeli hobi evlerinde yazın bahçede, kışın soba başında vakit geçirerek streslerini, yorgunluklarını atarken, bölge halkı da bu turizm hareketliliğinden üzerine düşen payı alıyor.

TURİZM HAREKETLİLİĞİ…

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, ilçeye tersine göç sağlayabilmek için çalışmalar yaptıklarını ve bu çerçevede BUSAD ile bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Göktepe’de tarıma elverişli olmayan arazilerin değerlendirilmesi ve ilçelerinde turizm hareketliliği başlatılması amacıyla yaptıkları projenin birçok açıdan fayda sağladığını dile getiren Tatlıoğlu, ‘Bazı yer sahiplerinin bu arazilerin varlığından bile haberi yoktu.

Buranın manzarasını gördüğümüzde ‘Buraya şehirde bunalanlar için küçük binalar yapsak, önlerinde yeşil alanı olsa’ dedik ve bu düşünceyi geliştirdik. Köylünün yerini kıymetlendirmek, değerlendirmek için bir yol haritası çizmemiz lazımdı. İlk etapta zemin etüdü, jeolojik etütler, planlama, programlama, parsellemesi için dönüm başı 2 bin 500 lira gibi bir masraf oluyordu.

Vatandaşa ‘dönüm başı 2 bin 500 lira bize yardım ederseniz burasını parselleyelim’ dedik. Köylüyle beraberce böyle bir karara vardık. Herkesin onayını alarak, bir proje başlattık. Böylece yeşillikler içinde, şık, 2 oda 1 salonu olan, yaşam standardı yüksek, dağın başında, şehrin bütün ağırlığını, psikolojisini, dertlerini burada atabileceğimiz bir alanda, huzur içinde zaman geçirilebilecek evler yaptık’ dedi.

2. VE 3. ETAP ÇALIŞMASI…

Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, buradaki evlerde kalanların alışverişleriyle bölge ekonomisine destek olacaklarını vurgulayarak, 200 hobi evi yaptıklarını kaydetti. Tatlıoğlu, talep üzerine 2. ve 3. etabı yapmak için uğraştıklarını ifade etti. Konutları yaparken bir ağaç bile kesmediklerine dikkati çeken Tatlıoğlu, ‘Konutların önündeki hobi bahçelerine ağaçlar dikildi. Marullar, maydanozlar ekilmiş, baharda domates ve biber ekecekler. Bahçeden, dalından bir şeyler koparıp çardağın altında çay demleyip burada bir kahvaltı yapmak, her şeye değer’ ifadesini kullandı.

Tatlıoğlu, ‘Projeyi yapmadan önce burada arazinin dönümü bin lira bile etmiyordu. ‘Bin lira’ denilince hemen ‘Satalım’ deniyordu. Şu anda 750 metrekare arsa, 50 bin lira yapıyor. Yani köylünün arazisinin değeri, hesaplarımıza göre yaklaşık 82 kat arttı’ diye konuştu.

‘TOPRAKLA MEŞGUL OLUYORUZ’

BUSAD Başkanı Metin Altundal da dernek üyeleri olarak doğayla, bağla, bahçeyle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Projeyle bölgeye katma değer sağlandığını anlatan Altundal, ‘Bu tarz projeler, şehirde yaşayan herkese lazım.

Büyük şehirlerin stresi, çalışma ortamındaki yoğunluklar, yorgunluklar ancak böyle ortamlarda atılabilir. Soba yakıyoruz, toprakla meşgul oluyoruz. Biz, çocuklarımızın da toprakla haşır neşir olup topraktan meyve, sebzesi koparmasını istiyoruz.’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X