Hububat fiyatları çiftçiyi sevindirdi

Türkiye’nin hububat üretiminin önemli bölümünün karşılandığı, ‘tahıl ambarı’ olarak nitelendirilen Konya’da rekolte azaldı ancak ürünün fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 31 arttı.

Hububat fiyatları çiftçiyi sevindirdi

Türkiye’nin ekmeklik buğday üretiminin yüzde 13’ünün gerçekleştirildiği Konya Ovası’nda hububat hasadında sona gelindi. Bu üretim sezonunda nisan-mayıs yağışlarının ‘yok’ denecek kadar az olması ve ekim alanlarının azalması verimi düşürdü fakat ürün fiyatının artması sayesinde çiftçinin yüzü güldü. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, bu sezon buğday ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 5 azalarak 7 milyon hektarın altına düştüğünü söyledi. Makarnalık buğday ekim alanlarındaki azalışın ise yüzde 10 olduğunu dile getiren Çevik, ”Buğday ekim alanlarındaki daralma, 2017 ve 2018’de fiyatların nispeten düşük seyretmesi ve özellikle mısır, pamuk, ayçiçeği gibi yeşil mahsul alternatif ürünlerin tercih edilmesiyle sürdü” dedi. Çevik, hububat hasadının Çukurova, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Marmara bölgesinde sona erdiğini, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinin yüksek yerleri ile Doğu Anadolu’da sürdüğünü ifade etti.

EKİM ALANI DARALDI 

Ülke genelinde hububat hasadının yüzde 90’ının tamamlandığını belirten Çevik, ”Marmara’da yüzde 35 rekolte artışı görülürken diğer bölgelerde ise özellikle kıraç arazilerde rekolte kaybı yaşandı. Ülke genelinde 19-19,5 milyon ton buğday, 7-7,5 milyon ton arpa rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin yıllık buğday kullanımı 17-18 milyon ton civarında olduğu için kendine yeter vaziyettedir. Konya’da buğday ekim alanları yüzde 5 seviyesinde daraldı fakat arpa ekim alanları arttı. Protein değeri yüksek, kaliteli buğdayın tonu ortalama bin 500 liradan satılıyor. Bu yönden çiftçimiz memnun” diye konuştu. Sarayönü ilçesinde üretim yapan çiftçi Ramazan Küçükyangöz de, ”Verim düşüktü, buna rağmen fiyatlar yüzümüzü güldürdü” şeklinde görüş belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X