Hürmüz’de tanker krizi

İngiltere’nin Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol taşıdığı iddiasıyla İran bandıralı bir tankere el koyması ile ilgili kriz tırmanıyor. 

Hürmüz’de tanker krizi

İngiltere, üç İran teknesinin bir İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalıştığını öne sürdü. İran suçlamayı reddetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait beş hücum botunun, Hürmüz Boğazı’nda Birleşik Krallık’a ait British Heritage adlı petrol tankerini alıkoymaya çalıştığı iddia edildi. 

Amerikan haber kanalları CNN ve Fox News, olayın tankerin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği sırada gerçekleştiğini duyurdu. Haberde İranlı yetkililerin, söz konusu tankere rotasını değiştirme ve İran karasularına dümen kırma çağrısı yaptığı belirtildi. Ancak tankere kılavuzluk eden Britanya donanmasına ait savaş gemisinin silahlarını İran botlarına yönelterek, uzak durma uyarısı yaptığı ve bu uyarının etkili olduğu bildirildi. CNN’in haberine göre, yaşanan olayın havadan çekilmiş görüntüleri de mevcut.

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Ancak İran Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan açıklamada, British Heritage adlı İngiliz tankerinin durdurulmaya çalışıldığı iddialarının doğru olmadığı ifade edildi. Fars haber ajansının aktardığı açıklamaya göre, “Basra Körfezi’nde devriye görevini icra eden Deniz Kuvvetlerinin son 24 saat içinde herhangi bir yabancı gemiyle karşılaşmadığı” belirtildi.

CEBELİTARIK’TA NE OLMUŞTU?

Birleşik Krallık geçtiğimiz hafta İran’a ait bir petrol tankerini Suriye’ye yönelik yaptırımları deldiği şüphesiyle Cebelitarık’ta alıkoymuştu. Bu durum Birleşik Krallık ve İran arasında diplomatik gerginliğe neden olmuş, İran, Birleşik Krallık’ın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Cebelitarık’ta yaşanan olayla ilgili İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den de bir açıklama gelmiş, Ruhani ülkesine ait petrol tankerinin alıkoyulmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmasında, ‘Britanyalıların dikkatini çekmek istiyorum, denizde güvensizliği siz başlattınız ve sonuçlarına katlanmalısınız’ ifadesini kullanmıştı.

İran, Cebelitarık’ta el konulan iki milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip Grace 1 adlı tankerin, AB’nin yaptırımlar uyguladığı Suriye’ye gitmediğini savunuyor. Tahran tankerin ‘başka bir varış noktası’ olduğunu açıklamıştı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X