İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerine geçildi

TBMM Genel Kurulu’nda, İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerine geçildi.

İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerine geçildi

Muhalefet milletvekilleri, tasarının görüşmelerine geçilmeden önce söz isteyerek, tutanaklara geçen bazı ifadelerini düzeltti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, kendisine “yalan söylüyorsun” diye laf atan iki AK Parti milletvekiline, “mikrofonu yedireceğim” dediğini ifade ederek, bunların tutanaklardan çıkarılmasını istedi. HDP istanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise dün yaptığım konuşmada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın ismini “Mustafa Delitaş” olarak ifade ettiğini kaydederek, “Tutanaklarda böyle yazıyor, bunun çıkarılmasını öneriyorum” dedi. 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da MHP politikalarını, çizgisini, ilkelerini ve politika anlayışını ortaya koymaya çalışırken “Bizim partimizin pergelinin sivri ucu”  yerine, “partimizin sivri ucu” ifadesini kullandığına işaret ederek, “Malumunuz, pergelin sivri ucu, Hazreti Mevlana’nın da ifade ettiği gibi hayatın, politikanın, anlayışın, zihniyetin merkezinin neresi olduğunu ifade eder” diye konuştu. 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken,  21 Şubat Cumartesi günkü birleşimde tasarının bazı maddelerinin görüşmelerinde, istenmesine rağmen karar yeter sayısının aranmadığını belirterek, Başkanlık Divanı’nın toplanarak söz konusu maddelerle ilgili işlem yapılmasını istediklerini, bu sonuçlanmadan görüşmelere geçilemeyeceğini ileri sürdü. 

Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığı’na başvurduğunu hatırlatarak, dünkü birleşimde konuyu görüştüklerini söyledi. Yakut, “Başkanlığımızca tutanak ve kamera kayıtlarını karşılaştırmak suretiyle bir çalışma başlatılmıştır. İnceleme sonuçları Başkanlığımızca değerlendirildikten sonra İçtüzük uyarınca işlem yapılacaktır. Konu, Meclis Başkanlığı’na intikal ettirilmiştir. Çalışma devam ediyor” dedi. 

Daha sonra Tasarı’nın 17. maddesi üzerinde verilmiş önergeler görüşülerek madde kabul edildi. 

 Tasarının 18. maddesine geçilmeden yeniden söz alan HDP’li Baluken, tasarının 1, 2 ve 3 başta olmak üzere bazı maddelerinde uygun olmayan oturum yönetimiyle ilgili bazı kararlar alındığını belirterek, İçtüzük uyarınca Meclis Başkanı’nın TBMM Başkanlık Divanı’nı toplayarak, itirazlar konusunda izlenecek yolu belirlemesi gerektiğini savundu. Baluken, Yakut’a, “Sizin de bunu takip etme sorumluluğunuz vardır. Görüşülen 17 madde birbiriyle bağlantılıdır. Usulsüz kararlar alınan maddeler, tasarının bundan sonraki sürecini de doğrudan etkiler. Düğme baştan yanlış iliklenmiş ve böyle sürüyor” diye konuştu.

Baluken’in, “Açıklamanızı yeterli bulmadık, usul tartışması açılmasını istiyoruz” sözlerine Yakut, dün konuyla ilgili usul tartışması yapıldığını hatırlattı.

Yakut, “Benim yapacak bir şeyim yok ki usul tartışması açayım. Konu TBMM Başkanlığı’na intikal etti. Yetkim yok. İtirazlar başkanlık kaydına girmiş ve üzerinde çalışmalar başlatılmıştır. Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı ile değerlendirdikten sonra konuyu Genel Kurul’a sunacak. Konu, muhatabına iletildi. Ben muhatap değilim” dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de 21 Şubat Cumartesi günkü oylamalarda usulsüzlük yapıldığının tutanaklarla kanıtlandığını dile getirerek,”Görev Meclis Başkanı veya ona vekalet eden Başkan Vekili’ndedir. Başkanlık Divanı’nı süratle toplayıp izlenecek yolu belirlemeli. Ama burada  görüşmeler sürüyor. Görüşülen her madde, oylamaları usulsüz yapılan maddelerle ilgilidir. Görüşmelerin devamı yasama faaliyetine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Başkanvekili Yakut, Meclis Başkanı Vekili ile görüşmek üzere birleşime ara verdi. Yakut, aranın ardından birleşimi yeniden açarken, “Konu Meclis Başkanı geldikten sonra değerlendirilecek” yanıtını verdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da  konuşmasında “çakallar” ifadesinin geçtiğini belirterek,  “Daha çok iki ayaklılar için düşündüğümüz bir kavram olarak geçiyor. Çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Hayvan hakları savunucularını incittiğini düşündüm” dedi.

Tasarının görüşmeleri devam ediyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X