İdlib gerginliği

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, İdlib’den sonraki hedefin Fırat’ın doğusu olduğunu söylerken, Nusra Cephesi’nin Türkiye-Rusya’nın anlaşmasına uymaması halinde örgüte yönelik operasyon sinyali verdi.

İdlib gerginliği

Ancak Muallim’in bu açıklamasına karşılık Heyet Tahrir el Şam’dan  (HTŞ) (Nusra Cephesi) ‘çekilmiyoruz’ resti geldi. Örgüt Suriye’de işgal ettiği bölgeleri hiçbir şekilde Suriye ordusuna terk etmeyeceğini açıkladı. 

Şam yönetiminden ‘Fırat’ın doğusu’na ve İdlib’e dair kritik açıklamalar geldi. 

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye yönetiminin İdlib’den sonra Fırat’ın doğusunda kontrolü ele almayı planladığını açıkladı. Muallim, “İdlib’den sonraki hedefimiz Fırat’ın doğusu” dedi. Muallim, ‘bu bölgenin, Suriye’nin bütün diğer yerleri gibi, Suriye’nin egemenliğine dönmesi gerektiğini’ söyledi.

İDLİB ÜLTİMATOMU

Öte yandan, İdlib’de Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasıyla kurulması planlanan silahsız bölge için silahlı isyancılara verilen süre dün dolarken, Muallim’den bir ültimatom da geldi.

Iraklı mevkidaşı İbrahim El Caferi ile ortak basın toplantısında konuşan Muallim, ‘silahlı muhaliflerin Rus-Türk anlaşmasına uymaması halinde İdlib’deki durumun böyle devam edemeyeceğini’ söyledi. Muallim, “Nusra Cephesi bu anlaşmaya uymazsa, İdlib’deki mevcut durumun sürmesi karşısında sessiz kalamayız” diye konuştu.

BARIŞÇIL YOLLA OLMAZSA…

“Şimdi Rus dostlarımıza anlaşmanın yerine getirilip getirilmediğini değerlendirmeleri için zaman vermeliyiz” diyen Muallim, Türkiye’nin ‘anlaşmaya uyulmasını sağlamasının mümkün olduğunu’ söyledi.

Muallim, “Biz hep şunu söylüyoruz, diğer bütün vilayetler gibi İdlib’in Suriye egemenliğine dönmesi gerekiyor. Bunu barışçıl yollarla, uzlaşma ile yapmayı tercih ediyoruz ama bu yapılamazsa, başka seçenekler de var” dedi.

EL NUSRA’DAN REST

Rusya ile Türkiye’nin İdlib’e ilişkin Soçi mutabakatı hakkında nihayet açıklama yapan Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) ise, silah bırakmama ve Suriye hükümetine karşı cihadı devam ettirme resti çekti.

Nusra liderliğinde 8 silahlı muhalif örgütün koalisyonu niteliğindeki HTŞ, Suriye’de işgal ettiği bölgeleri hiçbir şekilde Suriye hükümet güçlerine terk etmeyeceğini, silah bırakmadan sonuna kadar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerle ve onları destekleyenlerle savaşacağını dile getirdi.

Açıklamada ‘Bizler, Esad rejiminin devrilmesini hedefleyen mübarek devrimimizin, amacına ulaşması yönünde cihat ve savaştan vazgeçmeyeceğiz’ denildi.  Silah bırakma iddialarına değinerek bunu reddedeceklerini duyuran HTŞ, kendisini Suriye’deki ‘Sünnilerin haklarının koruyucusu’ olarak niteledi. Yabancı militanlardan ‘Biz onlardanız, onlar da bizden’ diye söz etti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Rusya’nın anlaşması, Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib’i silahlı isyancılardan geri almak için operasyon düzenlememesi karşılığında bir silahsız bölge oluşturmasını ve silahlı grupların 15 Ekim’e dek (dün) bu bölgeden ağır silahları ile çekilmesini öngörüyordu. Ancak İdlib’deki en büyük grup olan El Nusra (Heyet Tahrir el Şam) anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda hala net bir açıklama yapmış değil.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X