İdllib’e insani koridor

Suriye ordusunun Rusya ve İran’ın desteğiyle İdlib’e yönelik operasyon başlatacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken Moskova’dan insani koridor çıkışı geldi.

İdllib’e insani koridor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın, İdlib’e insani koridor açacağını söyledi.

Beklenen İdlib operasyonu öncesinde insani kriz endişeleri dile getirilirken, Rusya’dan bu konuda yeni bir açıklama geldi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’de insani koridorlar oluşturacaklarını söyledi. Lavrov, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte düzenlediği Rakka operasyonuna atıfta bulunarak “Rusya, Türkiye ve İran, İdlib’de, ABD liderliğindeki koalisyonun Rakka’da davrandığı gibi hareket etmeyecek. Rakka’da insani koridorlar kurulmamıştı” dedi.

Lavrov, İdlib’i kontrol eden silahlı gruplarla uzlaşma anlaşmalarını teşvik edeceklerini de ekledi. Rus bakan, “Sivil nüfusu dikkate alarak İdlib’deki silah fabrikalarını yok etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

BM HASTANELERİN YERİNİ PAYLAŞTI

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) 38 binden fazla sivilin İdlib’i terk ettiğini açıkladı.  BM’nin Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis yaptığı açıklamda eylül ayı başından beri yaklaşık 38 bin 300 kişinin İdlib’i terk ettğini söyledi.  Moumtzis ayrıca, sivillerin hedef olmaması için kentteki 235 hastane, okul ve sivil yerleşim yerinin koordinatlarını Rusya, ABD ve Türkiye ile paylaştıklarını belirtti.

Moumtzis, ‘Koordinatları paylaşıyoruz ki bir hastanenin hastane olduğu konusunda şüphe oluşmasın. Sivillerin hedef olmamasını, hastanelerin bombalanmamasını, insanların sürülmemesini istiyoruz’ dedi.

BM Suriye hükümet birliklerinin İdlib’e kapsamlı bir harekata başlaması halinde yaklaşık 900 bin sığınmacının kentten ayrılacağını tahmin ediyor.

Suriyeli silahlı muhaliflerin elinde kalan son bölgelerden biri olan İdlib’de yaklaşık 2 milyon 900 bin insan yaşıyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin ülkenin başka yerlerinden buraya kaçtığı belirtiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X