İngiliz polisi Türkiye’de!

Türkiye üzerinden Suriye’ye ulaşmak istedikleri tahmin edilen üç Suriyeli genç kızın bulunması için İngiliz polisinin, Türkiye’ye gittiği belirtildi.

İngiliz polisi Türkiye’de!

İngiliz polisinden yapılan açıklamada, “Soruşturmamız için büyük destek sağlayan ve yardım eden Türk yetkililerle yakından çalışıyoruz” ifadesi kullanıldı. Polis, Türkiye’ye gönderilen memurların rolünün ne olduğunu ise açıklamadı.

Terörle Mücadele Polis Birimi geçen hafta yaptığı açıklamada, 15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana isimli üç genç kızın 17 Şubat günü Londra’daki Gatwick Havaalanı’ndan Türk Hava Yolları’nın (THY) TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul’a gittiklerini bildirmişti.

Polis, Londra’nın doğusundaki “Bethnal Green Academy” isimli okulun öğrencileri olan üç genç kızın, Suriye’ye ulaşmak ve terör örgütü IŞİD’e katılmak amacıyla Türkiye’ye gittiğinin tahmin edildiğini kaydetmişti.

Genç kızların aileleri ise basın aracılığıyla çocuklarına İngiltere’ye dönmeleri çağrısında bulundu. Amira Abase’nin babası Abase Hussen, “Kızımın bir an önce ülkeye dönmesini istiyorum. Onu özlüyoruz. Tüm aile perişan, sürekli ağlıyoruz. Kızım, lütfen iki kez düşün ve Suriye’ye gitme” diye konuştu.

Shamima Begum’un kız kardeşi Renu Begum de kardeşine seslenerek “Lütfen evine dön. Seni çok seviyoruz” dedi. Kadiza Sultana’nın kardeşi Halima Khanom da “Bizimle irtibata geç ve güvende olduğunu bildir. Senden tek istediğimiz bu” ifadesini kullandı.

Bu arada ülkedeki güvenlik servisleri, genç kızlardan Shamima Begum’un İngiltere’den ayrılmadan önce sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla 2013 yılında bir IŞİD üyesiyle evlenmek için Suriye’ye giden Aqsa Mahmood’la haberleştiğini tespit edememesi nedeniyle eleştiriliyor.

İngiliz hükümeti, yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının Suriye’ye ve Irak’a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. İngiliz polisi, geçen yıl çoğu Suriye bağlantılı 200’den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. Ülkede önceki hafta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele ve güvenlik yasası kapsamında, havayollarından yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X