Irak’tan şok çıkış

Bağdat yönetiminden ‘ültimatom’ gibi açıklama. Irak ordusu, kuzeydoğu Suriye’den çekilerek Irak’a geçen ABD askerlerinin sadece transit geçiş için ülkeye giriş izni aldıklarını ve Irak’ın içerisinde kalmasına onay verilmediğini duyurdu.

Irak’tan şok çıkış

Irak yönetimi, Suriye’nin kuzeyinden çekilerek Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bölgesine giriş yapan ABD askerlerinin ülkede kalmayacağını belirtti.

ABD askerlerinin Suriye’den Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) üzerinden ülkeye geçmesi üzerine gelen tepkiler sonrası açıklama yapan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, söz konusu askerlerin ülkeye girişi için önceden izin alındığını belirterek, “Suriye’den IKBY’ye geçen ABD askerlerine buradan Irak dışına çıkmak üzere onay verilmiştir. ABD askerlerinin ülkede kalması için herhangi bir onay verilmemiştir” ifadelerini kullandı.

‘IRAK’IN BATISINA GİDECEKLER’

ABD Savunma Bakanı Mark Esper Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye’den ayrılan bütün ABD birliklerinin mevcut plana göre Irak’ın batısına gideceklerini söyledi. ABD’nin Suriye’de terörle mücadele operasyonlarını Irak’tan yürütme fikrini reddetmeyen Esper, bu konu hakkında detayların zamanla şekilleneceğini sözlerine ekledi.

ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin ardından başlayan ‘Barış Pınarı Harekatı’ ile birlikte Suriye’nin kuzeyindeki hapishanelerde tutulan terör örgütü DEAŞ varlığı ise endişelere neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki birliklerini geri çekeceği açıklamasının ardından, Ankara, iki hafta önce bölgeye askeri harekat başlattı.   Trump’ın bu kararı, DEAŞ ile mücadele eden Kürtlere ihanet olarak yorumlanırken, Washington birçok ülke tarafından eleştiri oklarının hedefi oldu.

Geçtiğimiz hafta ABD ve Türkiye arasında, harekata 120 saat ara verildiği ve YPG’nin ‘güvenli bölgeden’ güneye çekilmesi halinde harekatın durdurulacağı yönünde bir ateşkes anlaşmasına varıldı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X