İran, Abe’den yardım isteyecek

İran ve ABD arasındaki gerilim Orta Doğu’da yeni bir askeri çatışma endişelerini kuvvetlendirirken, 1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran’ı ziyaret eden ilk Japon lider olan başbakan Shinzo Abe dün Tahran’a geldi.

İran, Abe’den yardım isteyecek

Üst düzey İranlı bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada “Japonlar, İran ve Amerika arasındaki devam eden gerilimi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bir iyi niyet göstergesi olarak, Amerika ya haksız petrol yaptırımlarını kaldırmalı ya muafiyetleri uzatmalı ya da (yaptırımları) askıya almalı” dedi. Japonya, İran’la da iyi diplomatik ilişkileri olan bir ABD müttefiki olarak İran ile ABD arasında arabuluculuk yapacak eşsiz bir konumda olabilir.
Adının açıklanmasını istemeyen bir başka İranlı yetkili “Abe, (petrol yaptırımlarının hafifletilmesi) için harika bir arabulucu olabilir … Japonya, İran’a her zaman saygı duydu ve Abe (Ortadoğu) bölgesine zarar verebilecek devam eden gerilimi yatıştırmak için çok yapıcı bir rol oynayabilir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X