İran öfkesi bitmiyor

Irak’ın güneyindeki Necef kentinde hükümet karşıtı göstericiler, ülkedeki İran etkisini protesto etmek amacıyla İran konsolosluk binasını ateşe verdi.

İran öfkesi bitmiyor

Konsolosluk çalışanları arka kapıdan kaçmayı başarırken, yangın sonrası devam eden gösterilerde en az 14 kişi öldü.  Irak ordusu, kente giriş çıkışları yasakladı.

Şii Müslümanlarca kutsal kabul edilen Irak’taki Necef kentinde faaliyet gösteren İran Konsolosluk binası ateşe verildi.
Konsolosluk çalışanlarının, bina protestocular tarafından basılmadan kısa süre önce kaçmayı başardığı belirtildi. 
Yaklaşık üç hafta önce Kerbela’daki İran konsolosluk binası da Iraklı protestocuların saldırısına uğramıştı.
Konsolosluğun ateşe verilmesinin ardından kentte devam eden hükümet karşıtı gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az 14 gösterici yaşamını yitirdi. Reuters kentte en az 22 kişinin, AFP ise yaklaşık 50 kişinin yaralandığını duyurdu.

AFP’nin güvenlik güçlerine yakın çevrelerden ve doktorlardan edindiği bilgiye göre, Necef kentinde göstericilerin iki köprüyü işgal ettiği, güvenlik güçlerinin köprülerin tahliyesi sırasında ateş açtığı belirtildi.

GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI

Olayın ardından Irak ordusu, Necef kentini giriş çıkışlara kapatırken,  konsolosluk çalışanlarının sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Güvenlik güçleri ve hastane yetkililerinden yapılan açıklamada Bağdat’taki tarihi El Raşid Caddesi’nde ise güvenlik güçlerinin açtığı ateşte en az iki protestocunun öldüğü 35’inin ise yaralandığı bildirildi. Stratejik konumdaki Ahrar köprüsünün bitişiğindeki caddede hafta boyunca birçok şiddet olayı yaşanmıştı.

Bağdat’taki merkezi öneme sahip üç köprü göstericilerin kontrolünde bulunuyor. Göstericiler çarşamba günü güvenlik güçlerini durdurmak için Ahrar köprüsünde otomobil lastikleriin ateşe verdi.

2009’daki Yeşil Hareket protestolarında bu yana ülkede düzenlenen en büyük protestolarda göstericiler kamu hizmetlerinin yetersizliğinden ve yüksek işsizlik oranlarından şikayetçi. Protestocular hükümeti de yolsuzlukla suçluyor. 1 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde en az 350 kişi öldü, binlerce kişi ise yaralandı.

İRAN’DAN KINAMA

İran, Necef’teki başkonsolosluk binasının ateşe verilmesini kınayan bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, “Irak hükümeti, Irak’taki diplomatik misyonları ve diplomatların güvenliğini sağlamakla yükümlü.  Tahran olayı sert bir şekilde kınıyor ve Irak hükümetinden saldırganlara karşı güçlü bir cevap vermesini bekliyor” şekilde konuştu.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X