İran’a ihracat durabilir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, İran’a ihracatın durma noktasına gelebileceğini belirtti.

İran’a ihracat durabilir

Çayabatmaz, İran Meclisinde dün onaylanan ‘iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan benzer malların ithalatının yasaklanma’ kararının Türkiye’nin İran’a ihracatının önemli oranda zarar görmesine neden olacağını söyledi. İran Meclisinin kararıyla ithalatın önünü tamamen kesmeye çalıştığını vurgulayan Çayabatmaz, Türkiye ile İran arasında 2015’te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşmasının bu karardan etkilenmemesi gerektiğini kaydetti.

Söz konusu anlaşmanın müzakerelerinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü hatırlatan Çayabatmaz, iki ülkenin karşılıklı olarak 200 civarında malda gümrük vergisi indirimine gittiğinin altını çizdi. 2018 yılı başında ekonomik yaptırımların başlamasıyla beraber bin 339 malın ithalatının yasaklandığına işaret eden Çayabatmaz, ‘’Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki 61 ürünümüzün ithalatı da bu kapsamda yasaklanmış oldu” dedi.

Türkiye’nin İran’a ihracatının daha çok tüketim malları üzerinden olduğunu dile getiren Fatih Çayabatmaz, ‘’Tekstil, beyaz eşya, gıda, sağlık malzemeleri ve kozmetik ürünleri İran’a en çok sattığımız ürünlerdir. Bu ürünlerin benzerleri İran’da üretiliyor. İran Meclisinin aldığı kararla bu ülkeye ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X