İran’dan ABD’ye: Denizin dibine yollarız

ABD ile İran arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi için Umman’ın arabuluculuğunda görüşmeler sürerken, Washington’ın bölgeye bin 500 ilave asker göndermesi, gerilimi daha da artırdı.

İran’dan ABD’ye: Denizin dibine yollarız

İran, bölgede artmakta olan ABD varlığının uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu açıkladı ve bölgeye gönderilen ABD gemilerini gizli silahlarıyla batırmakla tehdit etti.

Amerika’nın Basra Körfezi’ne savaş gemisi, nükleer kapasiteye sahip B-52 bombardıman uçakları ile birlikte son olarak bin 500 askeri sevk etme kararı, Tahran ile Washington arasındaki gerilimi daha da artırdı. 
İran ordusu danışmanlarından General Murtaza Kurbani, dün yaptığı açıklamada, ABD’nin bölgeye gönderdiği gemileri gizli silahla batırma tehdidinde bulundu. Kurbani, “ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderiyor. En ufak bir aptallık yaparlarsa, iki füze ya da iki gizli silah kullanarak bu gemilerini mürettebatı ve uçaklarıyla birlikte denizin dibine yollarız” ifadelerini kullandı.

BARIŞA TEHDİT

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Ortadoğu’ya bin 500 asker gönderme kararının uluslararası barış için tehdit oluşturduğunu söyledi. Pakistan’ın başkenti İslamabad’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve Pakistan’dan ayrılmadan önce açıklama yapan Zarif, ‘Amerikalılar Körfez’de gerilimi artırmak ve hasmane siyasetlerini gerekçelendirmek için bu yolu izlemekteler” ifadelerini kullandı.

TRUMP’TAN KRİTİK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu’ya bin 500 asker gönderilmesinin planlandığı kararı onaylamış ve kararın Ortadoğu’ya takviye koruma ihtiyacı için alındığını belirtmişti.

Gönderilen destek güçler arasında bir keşif uçağı, bir savaş filosu, mühendisler ve füze sistemlerinin yönetiminden sorumlu 600 personelden oluşan bir tabur yer alıyor.

ORTADOĞU’DA 70 BİN ASKER

Ortadoğu ve Orta Asya’dan sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığı’nın şu anda Afganistan’da 14 bin, Irak’ta 5 bin 200 ve Suriye’de 2 bine yakın, toplamda 70 bin askeri bulunuyor. İlave askerler, Ortadoğu’daki ABD üslerine gönderilecek fakat çatışma bölgelerine gönderilmeyecek.

‘Yanlış yoldasın Trump’

ABD’de emekli üst düzey asker ve büyükelçilerden oluşan 76 kişilik bir grup, son günlerde artan ABD-İran gerginliği konusunda Başkan Donald Trump’a hitaben açık mektup yazdı.Bölgeye gönderilen uçak gemisi ve B-52 bombardıman uçakları üzerine İran’ın karşı atak için hazırlık yaptığı haberlerinin ölümcül bir çatışma için ciddi endişe verici olduğu belirtilen mektupta, ‘Kasıtlı veya yanlış hesaplama yoluyla İran’la girişilecek bir savaş, halihazırda istikrarsızlaştırılmış bir halde bulunan Ortadoğu’da çarpıcı sonuçlar doğuracak ve ABD’yi muazzam bir ölçüde finansal, insani ve jeopolitik maliyetle başka bir silahlı çatışmaya sürükleyecektir’ ifadelerine yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X