İş dünyası maliyet artışına karşı çözüm bekliyor

Burkay, iş dünyası olarak fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gibi atılacak adımlarla kur artışı nedeniyle zor durumda kalan firmaların mağduriyetinin giderilmesini talep ettiklerini söyledi.

İş dünyası maliyet artışına karşı çözüm bekliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, döviz fiyatlarındaki yükselişin özellikle kamuyla çalışan firmaları zor durumda bıraktığını belirtti. Söz konusu artışla birlikte birçok ithal ürünün fiyatının da ciddi oranda yükseldiğini ifade eden Burkay, ‘’Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin ihaleleri ağırlıklı olarak yılın ilk aylarında gerçekleşiyor.

Bu dönemdeki kur fiyatlarına göre kamu yükümlülüğü altına giren firmalarımız, kurdaki öngörülemeyen yükseliş nedeniyle önemli maliyet artışlarıyla karşılaştı. Bu kısa süreçte özellikle inşaat, tekstil, kimya ve sağlık sektörlerinde neredeyse yüzde 100’e yakın döviz kaynaklı maliyet artışları yaşandı. İş dünyası olarak firmalarımızın maliyet farklarının karşılanması adına hükümetimizden fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

MALİYET ARTIŞINA YOL AÇTI

Satın alma ihalelerindeki taahhütlerin yeniden gözden geçirilmesini beklediklerini dile getiren Burkay, ‘’İhale dönemindeki kur fiyatlarına göre bütçe hazırlayan ve planlama yapan firmalarımız beklemedikleri bir senaryo ile karşılaştı. Ekonomik saldırılar sonrasında döviz fiyatları maliyet artışlarına yol açtı.

Fiyat farkı kararnamesi ile kademeli olarak firmalara geri ödeme yapılması bu süreçte iş dünyasına nefes aldıracaktır” diye konuştu. İbrahim Burkay, kurdaki artış dolayısıyla firmaların verdiği teminatları yerine getirmekte zorlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Kamu ile iş yapan çok sayıda firma kur farkı nedeniyle taahhüdünü yerine getirmekte zorlanıyor.

Bu süreçte işten çekilmek isteyen firmalarımız için cezai hükümlerin uygulanmaması ve teminatlarının yanmaması da diğer taleplerimiz arasında. Hükümetimizin gerekli adımları en kısa sürede atacağına inanıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X