İşlenmeyen araziden 40 milyar lira beklenti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “2 milyon hektar alan nadasa bırakılanlardan, 2 milyon hektar alan da işlenmeyen tarım arazilerinden kazanılmasıyla oluşacak 4 milyon hektar alanın, tarımsal hasılaya 30-40 milyar liralık bir yansıması olacak

İşlenmeyen araziden 40 milyar lira beklenti

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, tarımsal arazilere ilişkin çok ciddi taleplerle karşı karşıya kaldıklarını, bu konuda konut, sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili talepler geldiğini belirterek, “Türkiye’de tarıma elverişli arazi 24 milyon hektar, 26 yıl önce 28 milyon hektardı. Dolayısıyla belli dönemlerde tarımsal arazilerde kayıplara uğradığımız doğrudur.” ifadesini kullandı.

Bu çerçevede arazi korumaya yönelik bir yasa çıkardıklarına dikkati çeken Çelik, “Bu, yasal anlamda bir önlemler paketini getiriyor. Ama ayrıca bakanlık olarak bizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 184 ovanın sınırları çizilmiş bulunuyor, Bakanlar Kurulu kararı yayımlanacak ve buralar tarımsal sit alanı ilan edilecek. Bu 184 ovaya artık kimse dokunamayacak.” diye konuştu.

 

– “Çocuklara, toprağı saksıda gösteren bir ülke olmak istemiyoruz”

 

Türkiye’de tarımsal arazilerin çok parçalı olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, 32,5 milyon parsel bulunduğunu bildirdi.

 

İşletme bazına 59 dönüm düştüğünü kaydeden Çelik, “Fransa’ya bakıyoruz, işletme başına 500 dönüm düşüyor… Buradan çıkmamız gerekiyor, çıkmamız için de toplulaştırmayı yoğunlaştırmamız gerekiyor. Miras hukuku çerçevesinde bölünmeleri yasal anlamda engelleyici tedbirleri aldık.” dedi.

 

Toprağı koruma konusunda büyük gayret gösterdiklerine, herkesin sofraya oturduğunda tarımsal ürünlere mahkum olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “O gıda topraktan geliyor. Biz gelecekte çocuklara, toprağı saksıda gösteren bir ülke olmak istemiyoruz.” diye konuştu.

 

– “Arazinizi ekmiyorsanız, ektirmiyorsanız bu 79 milyonun hukuku”

 

Çeşitli nedenlerden dolayı atıl kalan ve işlenmeyen 2 milyon hektar tarım arazisi bulunduğunu, bu alanların ekonomiye katkı sunmadığını kaydeden Çelik, şunları söyledi:

 

“Vatandaş diyor ki ‘tapusu ben de.’ Mülkiyet hakkıyla ilgili bir problem söz konusu değil. Ama daha büyük baktığınız zaman bu 2 milyon hektarın sahibi 79 milyon yani bu ülke. Bu 2 milyon hektar işlenmeyen arazinin, üretime dahil edilmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi, Meclis’e gönderdik. İnşallah ekim ayından sonra düzenlemeyi yürürlüğe koyacağız.”

 

İşlenmeyen 2 milyon hektar arazinin tarıma kazandırılması halinde, tarımsal hasılada 17 milyar liralık bir artış olacağını bildiren Çelik, “100 dönüm araziniz var ekmiyorsunuz, biz diyeceğiz ki ‘Sizin yerinizi biz ekiyoruz, ektiriyoruz’. Onun kira bedelini de sizin hesabınıza bankaya yatırıyoruz. Almazsanız 10 yıl sonra zaten kamuya geçmiş olacak. Ama ya arazinizi ekiniz ya da ektiriniz, ekmiyorsanız, ektirmiyorsanız, bu 79 milyonun hukukudur.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de 4 milyon hektar alanın nadasa bırakıldığına da değinerek, bu alanların 2 milyon hektara inmesini sağlayacaklarını aktaran Bakan Çelik, “2 milyon hektar alanın nadasa bırakılanlardan, 2 milyon hektar alanın da işlenmeyen tarım arazilerinden kazanılmasıyla oluşacak 4 milyon hektar alanın, tarımsal hasılaya 30-40 milyar liralık bir yansıması olacak.” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X