İspanya yine koalisyonla yönetilecek

İspanya’daki genel seçimlerde Sosyalist İşçi Partisi sandıktan birinci olarak çıktı ama parlamentoda tek başına çoğunluğu sağlayamadı. İlk defa genel seçimlere giren aşırı sağcı Vox partisiyse yüzde 10’luk oy oranıyla parlamentoda 24 sandalye kazandı.

İspanya yine koalisyonla yönetilecek

İspanya’daki genel seçimlerde mevcut Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki Sosyalist İşçi Partisi sandıktan birinci çıktı. 

Oyların yüzde 29’unu kazanan Sosyalist İşçi Partisi 350 sandalyeli parlamentoda 123 sandalye kazanmayı başardı.

Ancak son 4 yılda üçüncü kez yapılan genel seçimlerde parlamentoda tek başına hükümet kurmak için gereken mutlak çoğunluğu elde edemedi.

Partinin Madrid’deki genel merkez binası önünde toplananlara seslenen Sanchez, diğer partilerle görüşmeleri kısa zamanda başlatacaklarını söyledi.

İspanya’da seçimleri kazanan Pedro Sanchez, “Sosyalist Parti genel seçimi kazandı. Bununla birlikte gelecek kazandı, geçmiş kaybetti. Öncelikle bize oy veren ve Sosyalist Parti’ye önümüzdeki dört yıl boyunca ülkeyi yönetmesi için güvenen herkese teşekkür ederim” dedi.

Sosyalistlerin ardından parlamentoda en yüksek sayıya ulaşanlar, 66 milletvekiliyle sağ görüşlü Muhafazakar Halk Partisi ve 57 milletvekiliyle Merkez Sağ Vatandaşlar Partisi oldu. 

Aşırı sol görüşlü Birlikte Yapabiliriz Partisi 42 sandalye elde ederken, ilk defa genel seçimlere giren aşırı sağcı Vox Partisi yüzde 10’luk oy oranıyla parlamentoda 24 sandalye kazandı. 

Mevcut durumda Başbakan ve Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez’e hükümeti kurabilmesi için koalisyon ortağı gerekiyor.

Sanchez’in ülkeyi yönetmeye devam etmesi için sol blok dışında ayrılıkçı görüşleri olan Bask veya Katalonya’daki siyasi partileri de ikna etmesi gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X