İstanbul ile Londra Borsası arasında dev işbirliği

Borsa İstanbul (BIST) ile Londra Borsası Grubu (LSEG) arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

İstanbul ile Londra Borsası arasında dev işbirliği

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul ile Londra Borsası Grubu’nun (LSEG) yaptığı stratejik ortaklık anlaşmasının bir ilk adım olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı’nın medya sponsorluğunda Londra’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu”nda konuşan Turhan, “Bundan sonra London Clearing House Türkiye menşeli finansal sözleşmelerin dünyadaki işlemlerinde merkezi karşı taraf rolünü üstlenecek ve yatırımcıların çok daha güvenle Avrupa regülasyonuna uygun şekilde Türkiye’deki menkul kıymetlere yatırım yapması tamamen mümkün olacak” dedi.

Borsa İstanbul ile  Londra Borsası Grubu arasındaki stratejik anlaşmanın ilerleyen yıllarda daha da güçlenebileceğine işaret eden Turhan, “Başlattığımız iş ortaklığını sadece mütevazı bir ilk adım olarak nitelendirmek istiyorum. Bunun arkası inşallah gelecek ve gerçekten bölgenin tartışmasız merkezi olan İstanbul’u merkez haline getirip Türkiye’nin ekonomik gücünü bütün bölgenin potansiyelini yansıtır bir noktaya ulaştırmak için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Turhan, son üç yılda gerçekleştirdikleri yapısal dönüşüm, yatay ve dikey entegrasyon, stratejik ortaklıklar, iyi yönetişim, sürdürülebilir borsalar endeksi gibi alanlarda attıkları adımlara değinerek, İstanbul’un sürdürülebilir borsalar endeksinde yer alan borsalar arasında 31 sıra birden yükseldiğini, dünyanın gelişmiş birçok borsasının önüne geçerek 11. sıraya yerleştiğini hatırlattı. 

“Londra ve İstanbul arasında gönül köprüsü kuralım”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye’nin ihracatında kullanılan “Turkey Discover the potential” işaret ve markasının Türkiye’nin özgüven sembolü olduğunu söyledi.

Bugünkü özgüvene AK Parti iktidarları döneminde ulaştıklarını vurgulayan Büyükekşi, “2023 hedeflerine ulaşmak, daha fazla inovasyon, Ar-Ge, tasarım, marka ve yatırım yapmamız gerekiyor. Şu anda milli gelirimizden Ar-Ge’ye ayrılan paylar yüzde 1’ler seviyesinde, bunu 2023’te yüzde 3’lere çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Büyükekşi, bütün dünyayı Türkiye’nin potansiyelini keşfetmeye çağırdıklarını kaydederek, “İngiltere’deki iş adamlarına sesleniyoruz; Büyük Britanya’nın Londrası ile Yeni Türkiye’nin yükselen İstanbul’u arasında bir gönül köprüsü ve iş birliği kurulmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Büyükekşi, İstanbul’un milli gelirinin de 2025’te 500 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Borsa İstanbul ve Türk İhracatçılar Birliğince, İstanbul Finans Merkezi Girişiminin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı’nın medya sponsoru olduğu toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuşma yaptı.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Londra Borsası Grubu Üst Yöneticisi Xavier Rolet arasında stratejik ortaklık anlaşması törenle imzalandı.

Borsa İstanbul, 13 Ocak’ta yaptığı açıklamada Londra Borsası Grubu (LSEG) ile türev ve endeks ürünlerini kapsayan geniş kapsamlı bir anlaşmayı tamamladığını duyurmuştu.

Buna göre, türev ürünler ile ilgili anlaşma kapsamında LSEG, Borsa İstanbul’un piyasa kapitalizasyonu ve işlem hacmi bakımından önde gelen şirketlerini içeren BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerini yatırımcılara sunabilecek. LSEG’nin iştiraki olan takas kuruluşu London Clearing House (LCH.Clearnet) merkezi karşı taraf işlevini üstlenecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X