İşte kredi kartını en çok kullandığımız yerler

Alışverişte nakit kullanımı giderek azalıyor. BKM verilerine göre, geçen yıl kartla yüzde 21 artışla 817 milyar TL harcandı. Kredi kartıyla yapılan ödemeler yüzde 18, banka kartıyla yapılan ödemeler ise yüzde 38 yükseldi.

İşte kredi kartını en çok kullandığımız yerler

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de 2018 yılı kartlı ödemeler verilerini açıkladı. Canko, dün düzenlediği basın toplantısında, alışverişte banka kartı kullanımının tescillendiğini belirterek şunları kaydetti: “Kartlı ödemelerde banka kartı kullanımında tüketici alışkanlıkları son yıllarda değişim gösterdi.

BKM verilerine göre toplam kartlı ödeme tutarının 2018’de yüzde 21 büyüyerek, 817 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Kredi kartıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 18, banka kartıyla yapılan ödeme tutarı ise yüzde 38 arttı. 2018’de her 3 kartlı ödemeden 1’i banka kartlarıyla gerçekleşti. 2017 yılında ilk defa banka kartlarıyla yapılan alışveriş adedi nakit çekim adedini geride bırakırken, artık her 5 banka kartı işleminden 3’ü alışveriş olarak gerçekleşiyor.”

213 MİLYON KART KULLANILIYOR

Geçen yıl kredi kartı sayısının yüzde 6, banka kartı sayısının ise yüzde 11 artış gösterdiğini ifade eden Canko, “2018 yılında kredi kartı adedi 66,3 milyona, banka kartı adedi de 146,4 milyona ulaştı. Böylece toplam kart adedi yaklaşık 213 milyon olarak gerçekleşti” diye konuştu. İnternetten yapılan kartlı ödemelere de değinen Canko, “Banka kartlarının internette kullanımı hızla yaygınlaşırken, bu kanalla alışveriş deneyimi yaşayan kişi sayısının da her geçen gün arttığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. 2017 yılında 99 milyar TL olarak gerçekleşen online ödemelerin 2018’de yüzde 40 yükseldiğini ve 139 milyar TL’ye çıktığını dile getiren Canko, genç nüfusun ve dijital dönüşümün etkisiyle internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payının ise yüzde 16’yı geçtiğini söyledi.

YABANCI KARTLA REKOR HARCAMA

BKM Genel Müdürü Soner Canko, geçtiğimiz yıl kartlı ödemelerle yapılan yabancı harcamalarında rekor kırıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “BKM verilerine göre 2018 yılında yabancı kartlarla ülkemizde yapılan alışverişler geçen yılın 2 katına çıkarken, yurt içinde yapılan kartlı ödemeler içindeki yabancı payı ise rekor oranla yüzde 5’i aştı. 13 Ağustos 2018, yabancı kartlarla Türkiye’de 281 milyon TL ile en fazla ödeme yapılan gün oldu. 1 yılda 17 milyon farklı yabancı kartla, kart başına 2 bin 600 TL ödeme gerçekleşti.”

KARTLI ÖDEMELERİN EN FAZLA ARTTIĞI SEKTÖRLER

Sektör              Artış (%)          Ödeme (TL)
Hava yolları       44                 20,6 milyar
Restoran           29                 36,7 milyar
Konaklama       28                  17,6 milyar
Sağlık-kozm.    28                  32 milyar
Akaryakıt          27                 78,1 milyar

KARTLA EN FAZLA ÖDEME YAPILAN ALANLAR

Sektör                 Ödeme (TL)
Market/AVM       148 milyar
Akaryakıt            78 milyar
Giyim                  68 milyar
Küçük gıda         57 milyar
Elektronik           45 milyar

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X