Engin Özpınar
Engin Özpınar

İsveç vatandaşlarına savaş broşürü dağıtıyor

ABD, Avrupa, Rusya, Çin ve bu büyük güçlerin küçük müttefikleri eskisi kadar rahat değil artık.

Yeni bir büyük savaş olasılığına karşı hepsi çok tedirgin.

Ve hepsi savaşa hazırlık içinde görünüyorlar.

Hazırlık deyince de önce silahlanma akla geliyor. Sonra da tatbikat… Yani savaşın provası…

ABD, Avrupa ve Rusya gibi büyük savaş deneyimi olan ülkeler ve onların müttefikleri yarın savaş çıkacakmış gibi hazırlık yapıyorlar.

*

Örneğin, Rusya’dan kuşku duyan İsveç hükümeti, internet üzerinden bir broşür göndererek vatandaşlarını en kötü koşullar altında nasıl davranacakları ve neler yapacakları konusunda bilgilendirmeye başlamış bile.

“Kriz ve Savaş Olursa” başlığını taşıyan broşürde yeraltı sığınaklarının yerleri, temiz içme suyunun sağlanması, kalori açısından zengin gıda ürünlerinin kolaylıkla nasıl hazırlanacağı gibi bilgilerin yer aldığı belirtiliyor.

Olası siber saldırılarla terör saldırılarına karşı neler yapılması gerektiği, medyadan yayınlanacak yalan haberlerin nasıl ayıklanabileceği de anlatılıyor broşürde.

*

Hükümetin talimatıyla Savunma Bakanlığı’na bağlı İsveç Sivil İhtiyat Ajansı tarafından hazırlanan broşürün vatandaşlara dağıtılması, doğaldır ki bir gerilime yol açtı. Ve devam eden güvenlik tartışmalarını hareretlendirdi.

Tartışmaların başında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve bir Rus denizaltısının İsveç karasularına girmesi olayı vardı.

İsveç hükümeti, Rusya’dan duyduğu endişe yüzünden askeri harcamalarını artırma kararı almış, son iki yıldır da iki büyük askeri tatbikat düzenlemişti.

*

Savaş diyorsak, İsveç örneği önemli. Çünkü İsveç 200 yıldan fazla bir süredir savaşmamış, 2. Dünya Savaşı’nda da tarafsız kalmayı başarmıştı.

70 yıl sonra yine aynı şeyi yapabilir mi?

Bu, Helsinki’de düzenlenecek Trump-Putin zirvesinin sonuçlarına bağlı olarak yanıtlanabilecek bir soru. 16 Temmuz’u bekleyeceğiz…

(Kaynak: Deutsche Welle)

 

Ticaret savaşında ABD’ye misilleme

 

Trump yönetimi Cuma gününden itibaren 34 milyar dolarlık Çin bandrollü ürüne ek gümrük vergisi getireceğini açıklayınca Pekin yönetimi de başta soya fasulyesi olmak üzere tüm Amerikan tarım ürünlerine gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi.

Bu arada Kanada çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisine misilleme olarak ABD’den yapılan ithalata 12,5 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulamaya başladı.

Daha önce 3,4 milyar dolarlık misilleme kararı alan AB, Trump’ın tehditlerinin tamamın gerçekleşmesi halinde 294 milyar dolarlık yeni bir ek vergi paketiyle karşılık vereceğini duyurdu.

Öte yandan, Meksika’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Trump’ın NAFTA’ya uyguladığı ek vergilere kayıtsız kalmayacağını belirtti.

Ne var ki, Trump misillemeleri hiç umursamadı ve özellikle AB’yi Amerikan halkına haksızlık yapmakla suçladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X