İsveç’ten NATO’ya üyelik kararı!

İsveç Başbakanı Anderson hükümetin NATO’ya üyelik başvurusunu yapmaya karar verdiğini açıkladı. Öte yandan bir heyet NATO üyeliği için Ankara ile görüşecek.

İsveç’ten NATO’ya üyelik kararı!

Finlandiya’nın ardından İsveç’ten de NATO hamlesi geldi. İsveç Başbakanı hükümetin aldığı son kararı dünya kamuoyu ile paylaştı. Başbakan Anderson İsveç hükümetinin NATO’ya üyelik başvurusunu yapmaya karar verdiğini belirtti.

Öte yandan İsveç’ten bir heyetin NATO üyeliği için Ankara’yı ziyaret edeceği bildirildi.

TÜRKİYE’NİN ÇEKİNCELERİ

NATO’nun önemli üyesi Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in ittifaka kabulünde bazı çekinceleri var. Ankara, iki İskandinav ülkesinin terör örgütlerine verdiği desteğin sona ermesini istiyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, hafta sonu Almanya’da gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada bir uzlaşma yolunun bulunacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “NATO’nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız” diye konuştu.

Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. İsveç ise, Ankara’ya bir heyet gönderiyor.

MOSKOVA’DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya’nın 19 bin 250 askeri var. İsveç ordusunun asker sayısı ise 14 bin 600.

İki İskandinav ülkesinin NATO duyurusu, beklendiği gibi Rusya’nın başkenti Moskova’da şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Rusya lideri Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya’ya kurulacak NATO üslerinin Moskova tarafından bir karşılığı tetikleyebileceğini söyledi.

NATO’nun genişlemesinin bir sorun olduğunu savunan Putin, ülkesinin Finlandiya ve İsveç’le bir problemi olmadığını kaydetti.

“NATO’nun askeri altyapısının İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesine tepki vereceğiz” diyen Rus lider, ittifaka yeni ülkeler katılmasının ABD’nin çıkarına olduğunu ileri sürdü.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, bu sabah yaptığı açıklamada Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma kararıyla birlikte küresel durumun radikal şekilde değişeceğini söyledi. Rus diplomata göre, Finlandiya ve İsveç’in NATO adımları çok geniş sonuçları olacak bir hata.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da, Moskova’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu yakından takip ettiğini söyledi. Peskov, İskandinav ülkelerinin aldığı kararın Avrupa’nın güvenliğini güçlendirmenin bir yolu olamayacağını da vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X