İşyerlerimiz bizi nasıl hasta ediyor?

Günümüz dünyasında işyerleri aşırı stres nedeniyle çalışanlar için tehlikeli olabiliyor. Bu kamu sağlığı sorunu konusunda işverenlerin ve hükümetlerin adım atması gerekiyor.

İşyerlerimiz bizi nasıl hasta ediyor?

Günümüz dünyasında işyerleri aşırı stres nedeniyle çalışanlar için tehlikeli olabiliyor. 

Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı verilerine göre, her yıl 550 milyon işgünü kaybının arkasında ‘stres nedenli’ işe gitmeme sorunu yatıyor.

2015’te 300 araştırmanın incelenmesi üzerine, işyerindeki zararlı uygulamaların yol açtığı ölüm ve hastalık oranlarının, pasif olarak maruz kalınan sigara dumanından kaynaklı olanlara eşdeğer olduğu görüldü.

İşyerindeki zararlı uygulamalar arasında şunlar yer alıyor: uzun çalışma saatleri, iş-aile çatışması, ekonomik güvensizlik, iş kontrolünün olmaması ve, ABD gibi ülkelerde, sağlık sigortasının olmaması…

YILDA 300 MİLYAR DOLAR

Amerikan Stres Enstitüsü’ne göre, işyerinde stresin Amerikan ekonomisine maliyeti yılda 300 milyar dolar. Araştırmalar, işyerindeki zararlı idari uygulamalar nedeniyle yılda 120 bin ekstra ölüm olduğunu ve bundan kaynaklı ekstra sağlık harcamalarının yılda 190 milyar doları bulduğunu gösteriyor. Bu durumda, ölüm nedenleri sıralamasında, işyerleri, böbrek hastalıkları ve Alzheimer’ın da önüne geçerek beşinci sırada yer alıyor. İngiltere’de 2016-17’de iş kaynaklı stres, depresyon veya anksite nedeniyle 12,5 milyon işgünü kaybı oldu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X