İtalya, Mehmet Ali Ağca’yı bugün gönderiyor

1979’da gazeteci Abdi İpekçi’yi katleden, 1981’de de İtalya’da Papa 2’nci Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca yıllar sonra gündemde. Vatikan’da ortaya çıkan Ağca’nın bugün sınırdışı edilmesi bekleniyor.

İtalya, Mehmet Ali Ağca’yı bugün gönderiyor

Mehmet Ali Ağca, cumartesi günü İtalya’ya kaçak olarak girerek suikast girişiminde bulunduğu Katolik aleminin ruhani liderlerinden Papa 2’nci Jean Paul’ün mezarını ziyaret etti.

Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesine sahip olmadan Avusturya üzerinden İtalya’ya kendi kullandığı bir otomobil ile giriş yaptığı öne sürülen Mehmet Ali Ağca’nın, gözaltında tutulduğu Roma Emniyet Müdürlüğü’nde sınır dışı edilmesine ilişkin işlemler sürüyor.

AVUSTURYA’YA NASIL GİTTİĞİ BELİRSİZ

Cumartesi günü Kutsal Makam’daki (Vatikan) Aziz Petrus Bazilikası’nda bulunan 2. Jean Paul’ün mezarına iki demet beyaz çiçek bıraktıktan sonra İtalya’ya vizesiz girdiği için gözaltına alınan Ağca, halen Roma’daki İçişleri Bakanlığı Yabancılar Kimliklendirme ve Sınırdışı Merkezi’nde tutuluyor.

 

DHA’ya bilgi veren bir polis yetkilisi, Ağca’nın sınırdışı edilmesine ilişkin değerlendirme oturumunun pazartesi sabah erken saatlerde yapılacağını belirtti. Polis yetkilisi, Schengen bölgesine vizesiz nasıl girdiği halen muallakta olan Ağca’nın, sahte bir pasaport değil, kendine ait bir pasaport taşıdığını söyledi.

Aynı yetkili, Ağca’nın özellikle Avusturya makamlarını nasıl atlattığının anlaşılamadığını, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından büyük ihtimalle bugün sınırdışı edileceğini bildirdi. Ağca, Avusturya üzerinden otomobille İtalya’ya giriş yaptığını beyan etmişti.

‘ÇOK RİSKLİ BİR YOLCULUK YAPTIM’

Bu arada, telefonla kendisine ulaşan La Repubblica muhabirine açıklamalarda bulunan Ağca, Türkiye’den başlayan ve İtalya’ya kaçak girmesiyle sonuçlanan yolculuğuna ilişkin ısrarlı sorulara yüzeysel cevaplar verdi.

Yolculuğunun detaylarını paylaşamayacağını söyleyen Ağca, “Sadece 3 gün sürdüğünü söyleyebilirim. Bir kısmında uçak, bir kısmında otomobil kullandım ve sonra da yürüdüm. Bu yolculuğu adeta yalnız bir kurt gibi yaptım, çok riske girdim” dedi.

‘Ne riski?’ sorusuna ise Ağca, “Hapse atılma riski, ama sonunda başardım, benim için büyük bir macera oldu. Şimdi yeni bir yolculuk planlıyorum” diye konuştu.

Ağca bu yolculuğun ise Portekiz’in Fatima kasabasına olacağını söyledi. Söz konusu kasabada, 1917 yılında gerçekleştiği rivayet edilen mucizede Meryem Ana’nın gördüğü üç çobana 3 mucizeyi bildirdiği, bunlardan 3’üncüsünün beyaz giyimli bir din adamının suikasta uğraması olduğu belirtiliyor. Bunun da Papa 2. Jean Paul suikastı olduğu düşünülüyor.

Ağca, Portekiz makamlarından izin alabileceğini zannettiğini de ekleyerek, “Ben özgür bir adamım. Hem İtalya hem de Türkiye’de 30 yıla yakın cezaevinde kalarak, adalete olan borcumu ödedim. Nihayet pasaport da aldım, şimdi istediğim gibi seyahat edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yolculuğunun son kısmını yalnız gerçekleştirdiğini dile getiren Ağca, Türkiye’den sonraki bölümlerde bazı Türk ve yabancı arkadaşlarının kendisine yardımcı olduğunu da anlattı.

‘POLİS ARKADAŞLAR YARDIMCI OLDU’

BAZİLİKA’da kim ile birlikte olduğu sorulan Ağca, “Polis arkadaşlarla. Papaların mezarlarının bulunduğu bölüme gitmek için Vatikan’dan özel izin aldım. Oraya girmeme onlar yardım etti” dedi.

Ağca, Türkiye’deki cezasını 18 Ocak 2010’da tamamlayarak özgür kaldı

Vatikan da ‘özel izin’le ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Vatikan’dan bir din adamı, Ağca’nın, iki demet gülle mezar ziyaretini “İyi niyetli bir tövbe şekli. Papa’nın onu affetmesinden daha büyük bir davranış” diye değerlendirdi.

Bugün 56 yaşında olan Mehmet Ali Ağca, Papa’ya suikast girişimi nedeniyle İtalya’da 19 yıl hapis yatmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X