‘İthalat şansımız kalmadı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerinde ithalat maliyetinin yükselmesiyle artık yerli üretimin önemini artırdığını ifade etti. 

‘İthalat şansımız kalmadı’

TZOB Ege Bölge Toplantısı’nda konuşan Bayraktar, tarımda bazı yapısal sorunlar olduğunu, en başta arazilerin parçalı olmasının maliyeti artırdığını anımsatttı. Bayraktar, ‘8 milyon hektar civarındaki araziyi mutlaka toplulaştırmamız, sulama yatırımlarını hızlı bir şekilde bitirmemiz lazım. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde biz mısırda açığı kapatırız ama ayçiçeğinde açık veririz. Ayçiçeğini kapatırız, pamukta veririz. Yani bir tarafı kapatırken, diğer taraftan açık veririz” dedi.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Bayraktar mazot, gübre ve ilaçta maliyetin arttığını kaydederek, yem desteklerinin doğrudan üreticiye verilmesini istediklerini dile getirdi. Tarım ürünlerinde ithalatın artık kolay olmadığını, yerli üretimin ön plana çıkacağını aktaran Bayraktar, şöyle konuştu: “Artık ithalat kolay değil, ‘dünyanın her yerinden çok rahatlıkla istediğim fiyata buğday bulurum’ deme şansı kalmadı. Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu, bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. İthalat maliyeti arttıkça içerideki piyasa hareketlenecek, çiftçimiz biraz rahatlayacak. Asıl mesele şu. Biz artık daha fazla üretmek zorundayız. Üretime odaklanmak durumundayız. İthalat şansımız kalmadığına göre çiftçimizi tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X