İthalatta dijital gümrük geliyor

Dijital gümrük uygulamasını ihracatta başarıyla uyguladıklarına dikkati çeken Bakan Pekcan, şimdi ithalatta dijital gümrük üzerine çalıştıklarını kaydetti. 

İthalatta dijital gümrük geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Akıllı İhracat Platformu yazılımını geliştirdiklerini ve 2020 sonunda iş dünyasının kullanımına sunacaklarını söyledi.

Bakan Pekcan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi’ne katıldı. Buradaki konuşmasında dijitalleşme ve otomasyona verdikleri öneme vurgu yapan Pekcan, bu kapsamda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Pekcan, ‘’Şu an Akıllı İhracat Platformu yazılımını geliştiriyoruz. 2020 sonunda iş dünyasının kullanımına sunacağız” dedi. Destek sisteminde yıl sonu itibarıyla tam otomasyona geçeceklerini belirten Pekcan, ‘’Şu an pilot projelerimiz başladı. Dijital gümrük uygulamasını ihracatta başarıyla başlattık. Şimdi ithalatta dijital gümrük üzerine çalışıyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nde yıl sonuna kadar 475 firmaya ulaşacağız. Hedefimiz 2020’de bunu 500 firmaya çıkarmak ve yerinde gümrük uygulamamızı yaygınlaştırmak” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN FIRSATA DÖNÜŞECEK

Sadece nüfus ve ucuz iş gücünün büyümeye etkisinin azaldığını dile getiren Pekcan, şunları kaydetti: ‘’Bunlardan ziyade ekonomik büyümeler, Ar-Ge’ye, teknolojiye, inovasyona, bu teknolojileri üretebilen ve kullanabilen eğitimli beşeri sermayeye dayanmakta. Türkiye olarak, dünya ekonomisini ve günlük yaşantımızı kökten değiştirecek bu büyük dönüşümü ülkemiz için fırsata dönüştürmek istiyoruz.”

ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Pekcan, ihraç odaklı bir yaklaşım için küresel ekonomiye bakılması ve oradaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gelişmekte olan ülkelerin dünya toplam gelirinden aldıkları payın 2000 yılında yüzde 43,2 iken 2018 yılında yüzde 59,2’ye yükseldiğine işaret eden Pekcan, ‘’Dünya genelinde artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler, artan korumacılık önlemleri ve düşük yatırım iştahı nedeniyle küresel konjonktürde zor bir dönemden geçiyoruz” şeklinde konuştu. Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin küresel ticaretteki gelişmelerden etkilenmemesinin mümkün olmadığını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X